A fólia nélküli kúpos Swarovski kristályokról

Számtalan színű, formájú és méretű Swarovski kristály létezik, amelyeket további alkategóriákban oszthatjuk szét. Az egyik ilyen például az úgynevezett fólia nélküli, kúpos gyémánt formájú Swarovski kristály, ami a kúpos kristályok után a második legnépszerűbbnek tekinthető, hiszen általánosságban a csillogó dekorációk egyik legmegfelelőbb darabjai, mondhatni mindenki kedvencei.

A fóliai nélküli kristályok felhasználásának számtalan formája létezik, és mivel gyakran még a haladó kristályismerők számára sem teljesen egyértelmű, hogy ez mire használható fel, ezért érdemes alaposabban is elmerülni a témában. A legfontosabb különbség a fólia nélküli kúpos Swarovski kristályok, és a többi ékkő között, hogy bár csiszolásuk teljes egészében megegyezik a többi strassz-kőével, ellenben a hátsó felükre erősített platina fólia – ami leginkább a fény visszaverését szolgálja – nem kerül felragasztásra, ergo a fény akadálytalanul képes áthaladni a kristályon. Mivel azonban a fólia a legfontosabb feltétele annak, hogy egy Swarovski kristály csillog-e vagy sem, ezért a fólia nélküliek mattabb színűek, kevésbé csillogósak, mint fóliával ellátott társaik.

Hogy konkrétan mire lehet felhasználni a fóliátlan Swarovski kristályokat? Noha sokan azt hiszik, hogy ezek ékszerbe is alkalmasak, a valóságban azonban ez egyáltalán nincs így. Bár a legtöbb Swarovski felhasználható ékszerként is, azonban ehhez többnyire a fóliázott köveket használják. Vannak természetesen kivételes esetek, amikor az ékszerésznek direkt az a célja, hogy az adott ékszerdekoráció esetében bizonyos kövek átlátszóak legyenek, ilyenkor ugyanis csak a fólia nélküli változatokkal lehet elérni a kívánt hatást.

A legtöbb Swarovski ékszerbe, de főként a medálokba, a fülbevalókba és a gyűrűkbe azonban minden esetben fóliázott kristályok kerülnek. A fólia nélküli Swarovski kristályokat éppen ezért olyan helyek kitöltésére vagy betömésére használják, amelyek esetében az átláthatóság, valamint természetesen a fényáteresztés is fontos, így például talán megdöbbentő, de sok helyen a kristályt alkalmazzák asztallapokhoz, netán lépcsőkhöz is. Ez ugyanakkor ritkán jellemző, a leggyakoribb felhasználási területük ugyanis ezeknek a változatoknak a dekorációban keresendők.

Amennyiben például valamilyen jeles esemény van – példának okáért esküvő, netán bankett –, és az asztalt fel kell díszíteni valamivel, akkor keresve se találnánk jobbat a fólia nélküli Swarovski kristálynál.

Nagyon gyakran használják a kérdéses kristályokat például a kirakatrendezők is, hiszen kutatások is bebizonyították, hogy amennyiben a kérdéses strassz-kövek nagyobb mennyiségben kerülnek felhasználásra egy kirakat berendezésekor, akkor az lényegesen több tekintetet vonz, mint kristály nélkül. Ilyen esetekben a fóliázott Swarovski kristályok azért tekinthetők rossz választásnak, mert amennyiben szabálytalanul szétszórnánk őket egy esküvői asztalon, netán egy kirakatban, akkor a hátulján elhelyezkedő szürkés fólia – ami egy ékszeren ugyebár nem látszik, csak a csillogást erősíti meg – látszana és tönkretenné a látványt.

Természetesen egy fólia nélküli Swarovski kristály is lehet különféle színű és méretű, így amennyiben szeretnénk igazodni vele egy elképzelt dizájnhoz vagy koncepcióhoz, abban az esetben szabadon válogathatunk, hogy apróbb, netán nagyobb, tisztán átlátszó, vagy valamilyen színezett árnyalatú legyen a kő, ami garantáltan képes feldobni meg a legunalmasabb és legötlettelenebb dizájnt is.