A Swarovski eredete – honnan tört elő a világhírű ékszercég?

A Swarovski cég és az általuk készített termékek az évtizedek során egyfajta státusszimbólummá nőtték ki magukat a tehetősebbek körében – méghozzá nem véletlenül, hiszen a híres-nevezetes Swarovski kristályok világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek a csillogás, a pompa és az elegancia kedvelőinek körében. A Swarovski név alatt azonban a kezdetekkel ellentétben ma már nem csak egyszerű csiszolt ólomkristályokat találunk, hanem számtalan különféle kiegészítőt is, ezáltal órákat, komplett ékszereket és kollekciókat, de a különféle szegmenseknek hála lencséket, csillárokat, valamint a kristályok csiszolására alkalma gépeket, illetve kiegészítőket.

Az egyes termékek közös jellemzője, hogy mindegyik kitűnő minőséget képvisel, illetve magas szintű eleganciát sugall, amit annak is köszönhet az ékszerkülönlegesség, hogy története az 1900-as évek elejére vezethető vissza, méghozzá Daniel Swarovski-hoz, aki a mai Csehország területén született az 1800-as évek végén. Swarovski fiatalon abban a szerencsés helyzetben volt, hogy beleszületett az üveggyártásba, valamint az üveg-, illetve kristálycsiszolásba, ezáltal már egészen fiatalon egy üvegöntödében kezdett el dolgozni, de munkán kívül is előszeretettel hódolt szenvedélyének. Ennek köszönhetően alig 19 éves volt, amikor saját elképzelései alapján kifejlesztett egy olyan elektromos hajtású kristályvágó- és csiszoló készüléket, amit később szabadalmaztatott, és megalkotta ezzel a Swarovski cég alapjait.

A Swarovski vállalat első szárnypróbálgatásai már nem Csehországban, hanem az osztrák Alpokban, Tirolban történtek, ahol nem igazán akadt vetélytársuk, de népszerűségüket nem is annyira ennek, mint inkább minőségi munkáiknak köszönhették, hiszen a divatkedvelők nagyon hamar felismerték – méghozzá világszerte – kristályaik eleganciáját.

Az első Swarovski kristályok a 19. század végéről származnak, de csak a 20. század elején árasztották el a piacot, amikor már nem csak ékszerekhez alkalmazták őket díszítésnek, hanem kiegészítőkön és ruhákon is. A Swarovski 1908-ra bővült igazi családi vállalkozássá, és tevékenységüket az első-, valamint a második világháború sem igazán tudta megtörni, így közben kifejlesztettek egy olyan forradalmi, kristálycsiszoláshoz és köszörüléshez is alkalmazható szerszámot, amelyet az 1920-as évektől alkalmaztak, és általa új szintre emelték a kristályok megítélést.

A Swarovski cég fejlődése és előretörése egészen 1956-ig folyamatos volt, ám akkor Daniel Swarovski meghalt, így új vezetés és irányítás várt a cégre, ami képes volt megtartani pozícióját a piacon, a család újabb és újabb generációi pedig igyekeznek mindig új életet lehelni a vállalkozásba és termékeikbe egyaránt. A Swarovski kristály ennek köszönheti, hogy több mint egy évszázada töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a belőle készült ékszerek és kiegészítők továbbra is olcsóak, de magas minőséget képviselnek, amelyek látványban felveszik a kesztyűt a drágakövekkel is.

A Swarovski vállalat ma már több apróbb részlettel is rendelkezik, így a kristálykészítésre szakosodott fővállalat mellett ott a távcsövekre és lencsékre szakosodott Swarovski Optic, az ékköveket forgalmazó Swarovski Signity, csak a kristályok csiszolására és vágására megalapított Swareflex. A különböző szegmensek természetesen mindmáig kooperálnak egymással, így néha különleges kiegészítők és használati tárgyak is ellepik a piacot, mint amilyen például a Swarovski kristályberakásos távcső.