A Swarovski kristályok méretei és színei

A Swarovski kristályok nagy általánosságban számtalan méretben és színben érhetők el, ebben a tekintetben pedig rengeteg szabály létezik, amelyeket az ékszerészeknek tudniuk kell. A méretezés tekintetében például hiába is keresnénk, nem igazán találnánk valódi logikát, hiszen a strassz-kövek egy az ékszerészek által évtizedek, sőt évszázadok óta használt mértékegység alapján kerülnek meghatározásra mind a mai napig.

Swarovski kristály a legtöbb jó minőségű strassz-gyártóval egyetemben az úgynevezett SS, avagy Stone Size mértékegységet használja fel ahhoz, hogy kategorizálja termékeit. Az SS előtag után különféle számokat alkalmaznak, amelyek minden esetben a kristályok méreteit jelölik. Általános téveszme, de nem igaz, hogy a kristályok milliméterben meghatározható átmérője, valamint az SS mértékegységek között semmiféle egyenes arányosságú összefüggés nincs.

Swarowski ékszer

Egy SS6-os kristály tehát nem 6 milliméteres átmérőt jelent és így tovább. Hogy a választást megkönnyítsék, a kristálygyártók készítettek egy általános táblázatot, amelynek köszönhetően már mindenki utánanézhet annak, hogy az SS méretezések konkrétan milyen milliméterbeli átmérővel rendelkeznek.

Ez azért is hasznos, mert valóban semmi logika sincs benne, éppen ezért nagyon nehezen megjegyezhető és könnyedén összezavar bárkit, de a gyártók minden esetben ezt használják, így a boltban is ez alapján kell kérnünk. Például egy SS5-ös méretű Swarovski 1,8 milliméteres, egy SS10-es 2,85 milliméteres, egy SS20-as pedig 4,7 milliméteres.

Általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb SS számmal rendelkezik egy Swarovski kristály, annál erősebb fényben csillog, és ez természetesen fordítottan is igaz, tehát minél kisebb ez az érték, a csillogás is annak megfelelően csökken. A Swarovski strassz-kövek ezen felül számtalan színben is elérhetőek, amelyek alapján szintén csoportosíthatjuk őket. Létezik sima kristályszínű strassz, ami tulajdonképpen az átlátszó, hagyományos kőnek tekinthető, de sokan ezt hívják fehér vagy ezüst kristálynak is.

Ezen felül beszélhetünk különféle színes kristályokról, amelyek alapjául természetesen a hagyományos strassz-kövek szolgálnak, és ezt színezik meg különféle fém-oxid származékokkal, így zöld, piros és tulajdonképpen a világ minden színe megfesthető velük.

Beszélhetünk ezen felül olyan Swarovski kristályokról is, amelyek esetében magát a kristályt egyfajta bevonattal látják el. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a sima kristályt bevonják egy különleges bevonattal, ami a leggyakoribb esetben az Aurora Borealis – avagy magyarul sarki fény – névre hallgató összetevő.

Ez egy nagyon különleges, csillogós bevonat, ami nagyon népszerű a kristálykedvelők körében, de természetesen rajta kívül még számtalan egyéb színkódú árnyalat is létezik. Kedvelt még például a Volcano névre hallgató változat, ami egyfajta lilás arany bevonatot takar, valamint a Golden Shadow, ami az arany egyik árnyékolt árnyalatát jelöli.

Egy Swarovski kristály esetében beszélhetünk továbbá külön színről és bevonatos kristályról, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy egy már színezett kristályra felhordanak egy plusz bevonatot.

Ezzel az esetek döntő többségében még különlegesebb színkombinációk érhetők el, így például ekképpen állítható elő a különös rózsaszínben pompázó kristály is, ami nagyon sokak kedvence. Az efféle típusú strasszok nagy általánosságban a legdrágábbak, hiszen az összes eljárást fel kell használni hozzájuk, és a legbonyolultabb gyártástechnológiával is ezek rendelkeznek.