Az átlátszó Swarovski kristályok

Egy Swarovski kristály nagyon sokféle lehet, de mindben közös az általuk sugárzott elegancia, a drágakövekhez hasonlító pompa, elegancia és nem utolsósorban csillogás. Hogy melyik a legnépszerűbb Swarovski kristály, azt nehéz lenne megmondani, de vélhetően azok a legkeresettebbek, amelyeket ruhákhoz és kiegészítőkhöz használnak fel, ergo laposra csiszoltak a jó ragaszthatóság érdekében.

ezüst nyakláncok

Mellettük azonban léteznek még különféle kúpos kristályok is, amelyek lényegében a gyémántformára csiszolt Swarovski kristályos ezüst nyakláncok. Az efféle ékkövek a kidolgozottság és a csillogás tekintetében képesek felvenni a harcot még a drágakövekkel is. Kétféle változatuk létezik, így a gyémántformájú Swarovski kristályok lehetnek teljesen átlátszóak, de vannak olyanok is, amelyek hátsó felére egy speciális, ezüstös bevonat kerül annak érdekében, hogy sokkal jobban csillogjanak. Utóbbit elsődlegesen ékszerekben használják fel, míg a teljesen átlátszó Swarovski kristály felhasználása rendkívül vegyes, felhasználása pedig lényegében rendkívül változó, de többnyire olyan helyeken alkalmazzák, ahol a szempont nem a csillogás, sokkal inkább a díszítés és az átláthatóság.

A fólia nélküli, átlátszó Swarovski kristályok ránézésre és csiszolásukat tekintve is teljes egészében megegyeznek a fóliázott változatokkal, ezáltal kikövetkeztethető, hogy a különbség elsődlegesen a hátsó felükre ragasztott ezüstös fóliában keresendő. Utóbbi azért kerül felragasztásra, hogy képes legyen visszaverni a fényt, ami ezáltal keresztülhalad a kristályon, ami ettől lényegesen jobban csillog, hiszen ez a visszatükröződési képesség a legfontosabb feltétel a Swarovski kristályok csillogásának.

Ebből következik, hogy a fólia nélküli strasszok mattabb színárnyalatot vesznek fel, de ez még nem jelenti azt, hogy minőségben vagy értékben alacsonyabb szinteket képviselnek, esetleg hamisítványnak tekinthetők, hiszen még így is jobban csillognak, és szebb színekben pompáznak, mint a legjobb utánzatok.

Hogy konkrétan mire használják fel a fólia nélküli Swarovski kristályokat?

Ami biztos, hogy ékszerekben alkalmazzák a legritkábban ezt a fajta ékkövet, de természetesen kivételt képez, ha az ékszerkészítés során éppen az átlátszóság a cél. A legtöbb Swarovski Elements kristályos ékszerben, így medálokban, fülbevalókban, gyűrűkben és egyebekben leginkább fóliázott kristályok találhatók. A teljesen átlátszó változatok éppen ezért többnyire nem is ékszerekben végzik, hanem dekorációs tárgyakban vagy kiegészítőkben, amelyek esetében fontos az átláthatóság vagy a fényáteresztés, így például lépcsők, asztallapok, üvegtéglák tekintetében gyakorta alkalmaznak valódi Swarovski kristályokat.

Az átlátszó Swarovski kristályok legáltalánosabb és leggyakoribb felhasználási területe tehát leginkább a dekoráció területén van, ezáltal például esküvők, ballagások, vagy más jelentősebb események esetén a terítőre szórják őket, de a kirakatrendezők is előszeretettel használják hasonló dekorációs célokból. A kristályoknak ugyanis megvan az a tulajdonságuk, hogy képesek az elegancia sugárzása mellett a lényegre vonzani az ember tekintetét. A fóliázott Swarovski kristályok ilyen helyekre azért sem lennének jók, mert képtelenség úgy elhelyezni őket, hogy ne látszódjon valamilyen formában a hátsó felükre ragasztott ezüstös fólia. Természetesen az átlátszó Swarovki kristályok is elérhetők színezett formában, de többnyire inkább a hagyományos kristályszínű a legnépszerűbb.