Milyen szempontok alapján készíttetheted el a karikagyűrűket?

Amikor olcsó karikagyűrű-t szeretnél készíttetni négy alapvető dolgot kell meghatároznod velük kapcsolatban.

Az első és legfontosabb tényező az, hogy milyen anyagból szeretnéd elkészíttetni a karikagyűrűket. Általában a jegygyűrűt aranyból szokás megrendelni, amelynek a karátszámát és a színét is egyedileg határozhatjuk meg. Kérhető fehér, rózsaszín, vörös, extra vörös, illetve a hagyományos sárga arany is.

A karátszám pedig 8, 9, 14, illetve 18 lehet. Magyarországon többnyire a 14 karátos aranyból készült jegygyűrűket választják a házasulandó párok.

A karátszám egyébként azt mutatja meg, hogy az ékszerben mekkora a valódi arany és az ötvöző anyag egymáshoz viszonyított mértéke. Egy 8 karátos, 1000 gramm súlyú ékszerben a valódi aranytartalom 333 gramm, míg a fennmaradó részt az ötvöző anyag súlya teszi ki. A karátszám növekedésével arányosan növekszik az ékszer nemesfémtartalmának mennyisége is, tehát a 18 karátos karikagyűrű körülbelül 75 százaléka áll színaranyból.

Olcsó arany karikagyűrű

Olcsó arany karikagyűrű

Karikagyűrű azonban nem csupán aranyból készülhet, hanem választható helyette platina ékszer is. A platinából készített jegygyűrű fehérebb színben pompázik, mint a fehéraranyból készült gyűrűk. Előnyei közé sorolhatjuk továbbá azt is, hogy a platina ékszerek nem okoznak semmiféle allergiás reakciót. Mivel a platina egy rendkívül kemény, strapabíró és kémiai anyagoknak igen ellenálló anyag, ezért a gyűrű megmunkálása és kidolgozása is sokkal bonyolultabb, mint a fehéraranyé. Ebből az következik, hogy a platina gyűrű ára magasabb, mint a fehéraranyból készült karikagyűrűé.

Jegygyűrűk

Arany és platina jegygyűrű mellett választható acélból, illetve ezüstből készülő ékszer is. Az ezüst jegygyűrűk általában 925 ezrelékes tisztaságú anyagból készülnek el. Ha az ezüst karikagyűrűt ródiumozva kérjük, akkor még csak elszíneződni sem fog, és kinézetre teljesen úgy fog kinézni, mint egy fehéraranyból készült karikagyűrű.

Ha sikerült eldöntened, hogy milyen anyagból készítteted el a jegygyűrűket, akkor a következő feladatod az lesz, hogy meghatározd a gyűrűk profilját. Választhatsz homorú, lapos, féldomború, vagy teljesen domború felületű ékszert.

A gyűrű anyagának, színének és profiljának meghatározása után nincs más hátra, mint a megfelelő méret kiválasztása, vagyis, hogy milyen széles és milyen vastag legyen a gyűrű anyaga. Ezt többnyire az ujjak vastagsága határozza meg. Fontos megjegyezni, hogy nem minden kéz egyforma.

Míg egyeseknek a legkényelmesebb viseletet a domború gyűrűk biztosítják, addig ugyanaz a gyűrű egy csontosabb, véknyabb ujjakkal rendelkező ember esetén kifejezetten kényelmetlen lehet, ezért a megfelelő forma, és méret kiválasztása elengedhetetlen a gyűrűk készíttetése során.