Milyen területen dolgoznak az igazságügyi szakértők? 2. rész

A szakértői területek között találhatunk olyan területi megnevezéseket is, melyekből nem derül ki egyértelműen, hogy igazából mely területek szakértői is valójában.

Ilyen szakterület a kulturális elnevezés, melyet jobban megismerve az olvasó a homlokára csap, hogy tényleg. Az egyik jellemző terület a grafológia, mely a kézírás alapján tudja megjelölni a jellemző személyiségjegyeket az írást tevő személyről. A grafológia olyan szakterület, mely a pszichológiával karöltve található meg a szakértők szakvizsgái között.

Ezen a területen működő szakértők között található meg az ékszerekkel, drágakövekkel foglalkozó szakértőket, régiségekkel, bútorokkal foglalkozó műtárgy igazságügyi szakértő, illetve a régészeti kutatásokban résztvevő szakértőket is a kulturális szakértők soraiban találhatjuk meg.

A számítástechnikai szakterület elgondolkodtató egy hétköznapi ember számára: mit tud szakérteni egy szakértő azon, hogy milyen a számítógép? Ez a szakterület önmagában is bonyolult, hiszen nem csak a számítógépekkel és alkatrészekkel foglalkozik, hanem a szoftverek és hardverek eredetiségvizsgálatával, az internetes tartalmak, online műsorok és egyéb, akár a szerzői jogdíjakat sértő tartalmakkal kapcsolatban is kérheti a számítástechnikai szakterületen dolgozó igazságügyi szakértők véleményét. Egy – egy polgárperes eljárásban döntő szava lehet egy ilyen szakértőnek, főleg, ha olyan tartalmakkal kapcsolatban kell szakvéleményt adnia, melyek kétségesek a szerzői jogdíjjal kapcsolatban.

A közlekedés szakértőiről egyértelműen a közúti balesetek jutnak a hétköznapi ember eszébe, de ennél egy kicsit tágabb keretek között működnek a közlekedési igazságügyi szakértők. Hozzájuk tartozik például a vasúti balesetek vizsgálata is, de a Balatonban, Dunában történő vízi balesetek szakértői vizsgálatát is a közlekedési szakértők végzik.

Nemcsak közúti, hanem vasúti, illetve hajózási területen is sokat számít a véleményük. A közlekedési szakértői vélemények születnek akkor is, ha egy gépjárművet – akár repülőről is szó eshet – terveznek, illetve prototípusként megépítésre kerülnek. A közlekedési szakértői véleményeket figyelembe véve alkották meg a napenergiával hajtott autókat is.

Léteznek olyan igazságügyi szakértők is, melyek területeit nem lehet besorolni egyetlen fő szakterülethez sem. Ilyen például a jeltolmács szakértő, akit olyan bírósági eljárások során alkalmaznak, ahol süket-néma tanú meghallgatása válik szükségessé. De ilyen területnek számít a gyógyszeripar területén működő igazságügyi szakértői tevékenység is. Az ő feladatuk a gyógyszeripar, a növény védőszerek kémiai összetételének meghatározásakor szükséges szakértői vélemény megalkotása, tevékenységükhöz hozzátartozhatnak a kémia területén végzett kutatások és bizonyítási eljárások véleményezése. Utóbbi szakértők között nem egy magasan képzett, tudományos fokozattal rendelkező – akár több területet érintő végzettséggel rendelkező – kutatóorvosokat is találhatunk.

Az igazságügyi szakértőkkel szembeni elvárás a megfelelő végzettség és tudás mellett a független ítélőképesség megléte. A függetlenség kérdése fontos tényező, hiszen akármilyen érdeki kötöttség már a józan ítélőképességet befolyásolja, így a szakértői vélemény alapja már nem a tudományos megfontolás, hanem az önös érdek. Az igazságügyi szakértői véleménynek, pártatlannak kell lennie, megfelelő mértékben kell tartalmaznia a jelenleg elérhető tudományos magyarázatokat is.