Mindent a LED világításról

A technika fejlődése új generációt nyitott a világítástechnika területén: a LED alapú világítást.

A dekorációs célú alkalmazások után a LED lámpák megjelentek a profi világítástechnikában is, mint kiváló tulajdonságú fényforrások: LED lámpák, LED fénycsövek, LED lámpatestek, LED térvilágítás. Jellemzőjük az igényes konstrukció, megfelelő minőségű alkatrészek, valóban nagyon hosszú élettartam, extra kis fogyasztás.

A LED-ek, ellentétben az izzókkal, neonokkal, kompakt lámpákkal,- alacsony hőmérsékletű, jól kezelhető fizikai eszközök. A díszítő alkalmazások mellett fő területük a profi világítás, hiszen a Föld összes villamos energia felhasználásának mintegy 20%-a megy el világításra, és ennek több mint két-harmada, vagyis a világ összes energiafelhasználásának 15%-a megspórolható.

Mind cégek, mind a háztartások számára fontos az energiaköltségek csökkentése, a LED-ekkel pedig valóban extra takarékos és sok évig működő lámpákat lehet gyártani.

Minőségi LED fényforrásokkal minden más megoldáshoz képest jelentős  megtakarítás (70-90 %) érhető el, a jóval kisebb teljesítmény felvétel, az elmaradó csere és karbantartási igény, és az esetleges klimatizálási nyereség hatására. Ez pedig a gyakorlatban tíz és százmillió forintokat is jelenthet.

A LED világítás előnyei:

 • Jelentős világítási költség-csökkenés
 • Az izzólámpához képest 90-95% megtakarítás
 • A fénycsöves világításhoz képest 70-80% megtakarítás
 • Nem zúg, nem vibrál
 • Nincs UV sugárzás, nem rontja a szemet
 • Kellemes fényérzetet nyújt
 • Hosszú, (5-10 év) várható élettartam
 • Nincs karbantartási igény
 • Csereszabatos a jelenlegi lámpákkal és fénycsövekkel
 • Nem igényel átalakítást
 • Nem sárgul el a plexi búra
 • Alacsony működési hőmérséklet
 • Környezetbarát gyártmány, nem tartalmaz halogént, higanyt, és ólmot
 • Jelentős CO2 kibocsátás csökkenést eredményez

A LED alapú világítási felújítások által, a világítási költségek megtakarítása akár 90% is lehet. Másik előnye a váltásnak a létrehozott fény minősége, nem villogó, bántó, tompa a fény, mint a régi fénycsöveknél, a jó LED-ek, kiváló fényérzetet keltenek.

Tudni kell, hogy a LED sem csodaszer, nem tart örökké, nem lehet vele mindent megoldani, viszont rengeteg pozitív tulajdonsága, előnye van.

Többünknek vannak negatív tapasztalatai, és mivel nem kis beruházásról, hanem hosszú időre szóló döntésről van szó, ezért érdemes elkerülni a silány, rossz minőségű termékeket, és az ilyen kereskedő cégeket. A különbség nem mindig szemmel látható a minőségi LED és a rossz minőségű utánzat között. A kivitel, a fény, a származás helye azonban sok mindent elárul. Az olcsó, vacak utánzatokkal nagyon rá lehet fizetni.

Nevesebb gyártók úgy állapítják meg a várható élettartamot, hogy azt is tudják, mennyire csökken a lámpa fénye az élettartam végére. A Philips például a várható élettartamot úgy határozza meg, hogy az akkor van, amikor a LED fénye az eredeti fény 70%-ára esik vissza. Tehát 20, vagy 40 ezer óra után is világítani fog, de kevesebb,mint 70% fényerővel.

Ma még igen drága a LED világítás, egy 50-60 Wattos hagyományos izzó fényének megfelelő LED-es égő 3-5000 Ft körül van, mivel az égőkbe transzformátort kell építeni, ugyanis kisfeszültségű áramforrást igényelnek. A jövőben, ha már szélesebb körben elterjed, biztosan lesz majd az egész lakást ellátó, egyetlen transzformátorral működtethető világításrendszer is. A LED áttörést hozhat olyan helyeken, ahol nincs vezetékes áram. A LED mellett nincs szükség drága, távoli területekre kiépített elektromos vezetékekre, mivel a kis energia felvétele miatt könnyen megoldható (közutak jelzőlámpái, táblái pl.) akár napelemről, akár akkumulátorról a működtetésük.