művészet kategória bejegyzései

Az átlátszó Swarovski kristályok

Egy Swarovski kristály nagyon sokféle lehet, de mindben közös az általuk sugárzott elegancia, a drágakövekhez hasonlító pompa, elegancia és nem utolsósorban csillogás. Hogy melyik a legnépszerűbb Swarovski kristály, azt nehéz lenne megmondani, de vélhetően azok a legkeresettebbek, amelyeket ruhákhoz és kiegészítőkhöz használnak fel, ergo laposra csiszoltak a jó ragaszthatóság érdekében.

ezüst nyakláncok

Mellettük azonban léteznek még különféle kúpos kristályok is, amelyek lényegében a gyémántformára csiszolt Swarovski kristályos ezüst nyakláncok. Az efféle ékkövek a kidolgozottság és a csillogás tekintetében képesek felvenni a harcot még a drágakövekkel is. Kétféle változatuk létezik, így a gyémántformájú Swarovski kristályok lehetnek teljesen átlátszóak, de vannak olyanok is, amelyek hátsó felére egy speciális, ezüstös bevonat kerül annak érdekében, hogy sokkal jobban csillogjanak. Utóbbit elsődlegesen ékszerekben használják fel, míg a teljesen átlátszó Swarovski kristály felhasználása rendkívül vegyes, felhasználása pedig lényegében rendkívül változó, de többnyire olyan helyeken alkalmazzák, ahol a szempont nem a csillogás, sokkal inkább a díszítés és az átláthatóság.

A fólia nélküli, átlátszó Swarovski kristályok ránézésre és csiszolásukat tekintve is teljes egészében megegyeznek a fóliázott változatokkal, ezáltal kikövetkeztethető, hogy a különbség elsődlegesen a hátsó felükre ragasztott ezüstös fóliában keresendő. Utóbbi azért kerül felragasztásra, hogy képes legyen visszaverni a fényt, ami ezáltal keresztülhalad a kristályon, ami ettől lényegesen jobban csillog, hiszen ez a visszatükröződési képesség a legfontosabb feltétel a Swarovski kristályok csillogásának.

Ebből következik, hogy a fólia nélküli strasszok mattabb színárnyalatot vesznek fel, de ez még nem jelenti azt, hogy minőségben vagy értékben alacsonyabb szinteket képviselnek, esetleg hamisítványnak tekinthetők, hiszen még így is jobban csillognak, és szebb színekben pompáznak, mint a legjobb utánzatok.

Hogy konkrétan mire használják fel a fólia nélküli Swarovski kristályokat?

Ami biztos, hogy ékszerekben alkalmazzák a legritkábban ezt a fajta ékkövet, de természetesen kivételt képez, ha az ékszerkészítés során éppen az átlátszóság a cél. A legtöbb Swarovski Elements kristályos ékszerben, így medálokban, fülbevalókban, gyűrűkben és egyebekben leginkább fóliázott kristályok találhatók. A teljesen átlátszó változatok éppen ezért többnyire nem is ékszerekben végzik, hanem dekorációs tárgyakban vagy kiegészítőkben, amelyek esetében fontos az átláthatóság vagy a fényáteresztés, így például lépcsők, asztallapok, üvegtéglák tekintetében gyakorta alkalmaznak valódi Swarovski kristályokat.

Az átlátszó Swarovski kristályok legáltalánosabb és leggyakoribb felhasználási területe tehát leginkább a dekoráció területén van, ezáltal például esküvők, ballagások, vagy más jelentősebb események esetén a terítőre szórják őket, de a kirakatrendezők is előszeretettel használják hasonló dekorációs célokból. A kristályoknak ugyanis megvan az a tulajdonságuk, hogy képesek az elegancia sugárzása mellett a lényegre vonzani az ember tekintetét. A fóliázott Swarovski kristályok ilyen helyekre azért sem lennének jók, mert képtelenség úgy elhelyezni őket, hogy ne látszódjon valamilyen formában a hátsó felükre ragasztott ezüstös fólia. Természetesen az átlátszó Swarovki kristályok is elérhetők színezett formában, de többnyire inkább a hagyományos kristályszínű a legnépszerűbb.

 

A Swarovski ékszerek szakszerű ápolása

A Swarovski név kötelez! Kötelezi viselőjét arra, hogy a Swarovski kristály-ékszer viselésével egyfajta felelősséget vállal arra vonatkozólag, hogy az ékszer, illetve kiegészítő által sugárzott eleganciához hűen nem csak élvezi annak csillogását és szépségét, hanem tesz is azért, hogy sokáig meg is maradjon ez a tulajdonsága.

A Swarovski ékszerek a közhiedelemmel ellentétben nem igényelnek különös bánásmódot, sem azt, hogy bizonyos időközönként ékszerészhez szállítsuk őket egy alapos tisztítás vagy ellenőrzés érdekében, de mint minden kristályalapú ékszer, úgy természetesen a Swarovskik is igényelnek egyfajta alapvető ápolást. Erre nem is annyira azért van szükség, hogy mindig szépen csillogjanak és ragyogjanak, sokkal inkább azért, hogy az ékszer még hossz évtizedek múltán is ugyanolyan formában legyen, mint újkorában, ahhoz ugyanis, hogy Swarovski kristály-ékszereink megőrizzék szépségüket, nagyon oda kell figyelnünk szakszerű ápolásukra. Ebben nyújtanak segítséget az alábbi tippek, trükkök és tanácsok!

A Swarovski kristály-ékszerek kapcsán az egyik legalapvetőbb szabály, hogy az ékszert minden esetben csak akkor vegyük fel, ha mér teljesen felöltöztünk és készen állunk az indulásra. Az ékszer ragasztása mellett ugyanis magára a strasszra is rossz hatással vannak a kozmetikumok, így a testápoló, a hajlakk, de még a parfüm is, így elszíneződhet, tönkremehet tőle szeretett kincsünk. Természetesen arra is gondosan ügyelni kell, hogy miután levettük az ékszert, szakszerűen helyezzük el, ezáltal nem csak bedobjuk a többi ékszer közé, hanem előbb áttöröljük egy tiszta, puha ronggyal, hogy eltávolítsuk róla a zsírt és az egyéb szennyeződéseket.

Erre azért is nagy szükség van, mert ezzel megakadályozhatjuk, hogy a Swarovski kristályra később újabb szennyeződés rakódjon. Fontos ezen felül ugyanakkor maga a tárolás is! Tudni kell, hogy a Swarovski ékszerek nagy odafigyelést igényelnek ezen a téren is, mert sérülékenyek, így nem szabad más ékszerekkel együtt tárolni, hanem mindig vattába vagy zsebkendőbe csomagolva, egy textillel bélelt dobozba helyezzük, ezzel ugyanis teljes egészében megakadályozhatjuk az összekarcolódást és az egyéb sérüléseket, amelyektől ékszerünk értéktelenné válhat.

A Swarovski kristály-ékszerek bár rendkívül tartósak, azonban mégsem arra találták ki őket, hogy fizikai munkához alkalmazzuk őket. Éppen ezért ahhoz, hogy megőrizzük eredeti csillogásukat és állapotukat, mindig vegyük le például házimunka, így kertészkedés, mosogatás vagy takarítás során. Az ápolás során messzire kerüljük el a hagyományos háztartási tisztítószereket, mert azok olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek feloldják a ragasztást, vagy elszínezik a kristályt, esetleg a foglalatot, ezzel tönkretéve az ékszert.

Nem szabad továbbá Swarovski kristályos ékszerünket az uszodák vagy a strandok klóros vízének sem, mert az szintén kárt okozhat benne! Az ékszerész ugyan az esetek jelentős részében kivonható a tisztításból, de amennyiben a rések közé szorul szennyeződést tapasztalunk, ami még apró kefével sem szedhető ki, netán azt tapasztaljuk, hogy az ékszeren meglazult egy illesztés, akkor feltétlenül keressünk fel egy szakértőt a javítás és a tisztítás érdekében. Vannak továbbá olyan Swarovski kristályok, amelyek bizonyos hőmérsékletekre is érzékenyen reagálnak. Erre is érdemes nagyon odafigyelni, így a biztonság kedvéért ne hagyjuk őket sem a tűző napon, sem a nagy mínuszokban, de nagy melegben és hidegben se viseljük.

A Swarovski fejlődése és sikertörténete – amit tudnod kell!

A Swarovski minden kétséget kizáróan a világ egyik vezető kristályokat és kristályékszereket gyártó cége, amelynek sikertörténete egészen az 1800-as évek végére vezethető vissza, az akkor még gyerek Daniel Swarovskihoz, akit már fiatalon magával ragadott a csiszolt ólomkristályok világa.

Mindez nem volt véletlen, hiszen édesapja is ugyanezt a mesterséget űzte, így az alapokat tőle tanulta el, majd a Siemens és Edison technikai újításai alapján mindössze 19 évesen kifejlesztett egy saját kristályvágó berendezést, ami képes volt tökéletes minőségűre munkálni a kristályokat. Ezzel a találmánnyal képes volt forradalmasítani az iparágat, aminek hatására 1985-ben meg is alapította a Swarovski céget. A vállalat termékei csakhamar világszerte közkedveltté váltak, és bár hosszú évtizedekig csak kristályok csiszolásával, illetve a hozzájuk szükséges gépek előállításával foglalkoztak, az 50-es évektől kezdve olyan fejlődéstörténetnek és mérföldköveknek lehettünk szemtanúi, amelyek példaértékűvé emelték a Swarovski nevet.

Az első ilyen mérföldkő volt az ötvenes években az első olyan kristály bemutatása, amelyet Christian Dior francia divattervező közbenjárásával alkottak, és képes volt az Aurora Borealis, avagy a sarki fény csillogását visszaadni. Az új kristály óriási népszerűségnek örvendett, de a hetvenes évek közepén bemutatott kristályegér megszületése is sokat dobott a cég sikerén. Történetesen ugyanis az 1976-ban bemutatott egér volt a világ legelső kristályszobrocskája, amit csillárkristályokból állítottak össze, de ennek ellenére is az akkori téli olimpia kabalafigurája lett, hatalmas népszerűséget hozva ezzel a Swarovski cégnek, akik azóta is rendszeresen jelentkeznek komplett kristálykészlet kollekcióval, méghozzá a gyűjtők legnagyobb örömére.

A Swarovski cég történetében a következő mérföldkő alig egy évvel később jött el, amikor 1977-ben betörtek az ékszerpiacra előbb az Egyesült Államokban, majd alig egy évtizeden belül Európában is. A rendkívül aprólékosan és megfelelő eleganciával kidolgozott ékszerek elnyerték a divattervezők és a dizájnerek tetszését, így a Swarovski kristály-ékszerek csakhamar a divatvilág elitjéhez csapódtak. Az első komplett kollekció létrehozására 1989-ig kellett várni, de ekkorra már nem csak a kiváló minőségű ékszerek, hanem a táskák és az egyéb kiegészítők is hozzátartoztak a névhez.

A Swarovski kristályok sikerét alaposan megnövelte, amikor 1987-ben megalakult az SCS, avagy a Swarovski Collectors Society, amelybe olyan gyűjtők taroznak, akik tehetősek, ezáltal megengedhetik maguknak, hogy begyűjtsék a rendszeres időközönként érkező kristálykollekciókat.

A vállalat fejlődése természetesen a kilencvenes években is tovább folytatódott, így 1992-ben előbb a Crystal Mesh, avagy a kristályháló megszületésével, ami művészeti alkotások szintjére emelte az ékszereket, majd 1995-ben a Kritallwelten megnyitásával, ami a cég 100. évfordulóján nyílt meg egy kristálymúzeumként, ami Ausztria második leglátogatottabb turistalátványossága.

Az újgenerációs Swarovski kristályok egyik legismertebb tagja a 2002-en elindított Crystal Palace kollekció, ami újragondolta a hagyományos kristálycsillárokat, de mérföldkőnek tekintik a The Three Graces névre hallgató kollekciót is, amelyben a görög mítoszok kelnek életre. A Swarovski életében nagy fordulópont volt, amikor 2008-ban megnyitott a tokiói üzlet, ezáltal ugyanis egy újabb földrész és ország csatlakozhatott a Swarovski kristályok rajongói közé.

A Swarovski eredete – honnan tört elő a világhírű ékszercég?

A Swarovski cég és az általuk készített termékek az évtizedek során egyfajta státusszimbólummá nőtték ki magukat a tehetősebbek körében – méghozzá nem véletlenül, hiszen a híres-nevezetes Swarovski kristályok világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek a csillogás, a pompa és az elegancia kedvelőinek körében. A Swarovski név alatt azonban a kezdetekkel ellentétben ma már nem csak egyszerű csiszolt ólomkristályokat találunk, hanem számtalan különféle kiegészítőt is, ezáltal órákat, komplett ékszereket és kollekciókat, de a különféle szegmenseknek hála lencséket, csillárokat, valamint a kristályok csiszolására alkalma gépeket, illetve kiegészítőket.

Az egyes termékek közös jellemzője, hogy mindegyik kitűnő minőséget képvisel, illetve magas szintű eleganciát sugall, amit annak is köszönhet az ékszerkülönlegesség, hogy története az 1900-as évek elejére vezethető vissza, méghozzá Daniel Swarovski-hoz, aki a mai Csehország területén született az 1800-as évek végén. Swarovski fiatalon abban a szerencsés helyzetben volt, hogy beleszületett az üveggyártásba, valamint az üveg-, illetve kristálycsiszolásba, ezáltal már egészen fiatalon egy üvegöntödében kezdett el dolgozni, de munkán kívül is előszeretettel hódolt szenvedélyének. Ennek köszönhetően alig 19 éves volt, amikor saját elképzelései alapján kifejlesztett egy olyan elektromos hajtású kristályvágó- és csiszoló készüléket, amit később szabadalmaztatott, és megalkotta ezzel a Swarovski cég alapjait.

A Swarovski vállalat első szárnypróbálgatásai már nem Csehországban, hanem az osztrák Alpokban, Tirolban történtek, ahol nem igazán akadt vetélytársuk, de népszerűségüket nem is annyira ennek, mint inkább minőségi munkáiknak köszönhették, hiszen a divatkedvelők nagyon hamar felismerték – méghozzá világszerte – kristályaik eleganciáját.

Az első Swarovski kristályok a 19. század végéről származnak, de csak a 20. század elején árasztották el a piacot, amikor már nem csak ékszerekhez alkalmazták őket díszítésnek, hanem kiegészítőkön és ruhákon is. A Swarovski 1908-ra bővült igazi családi vállalkozássá, és tevékenységüket az első-, valamint a második világháború sem igazán tudta megtörni, így közben kifejlesztettek egy olyan forradalmi, kristálycsiszoláshoz és köszörüléshez is alkalmazható szerszámot, amelyet az 1920-as évektől alkalmaztak, és általa új szintre emelték a kristályok megítélést.

A Swarovski cég fejlődése és előretörése egészen 1956-ig folyamatos volt, ám akkor Daniel Swarovski meghalt, így új vezetés és irányítás várt a cégre, ami képes volt megtartani pozícióját a piacon, a család újabb és újabb generációi pedig igyekeznek mindig új életet lehelni a vállalkozásba és termékeikbe egyaránt. A Swarovski kristály ennek köszönheti, hogy több mint egy évszázada töretlen népszerűségnek örvend, hiszen a belőle készült ékszerek és kiegészítők továbbra is olcsóak, de magas minőséget képviselnek, amelyek látványban felveszik a kesztyűt a drágakövekkel is.

A Swarovski vállalat ma már több apróbb részlettel is rendelkezik, így a kristálykészítésre szakosodott fővállalat mellett ott a távcsövekre és lencsékre szakosodott Swarovski Optic, az ékköveket forgalmazó Swarovski Signity, csak a kristályok csiszolására és vágására megalapított Swareflex. A különböző szegmensek természetesen mindmáig kooperálnak egymással, így néha különleges kiegészítők és használati tárgyak is ellepik a piacot, mint amilyen például a Swarovski kristályberakásos távcső.

A Swarovski kristályok méretei és színei

A Swarovski kristályok nagy általánosságban számtalan méretben és színben érhetők el, ebben a tekintetben pedig rengeteg szabály létezik, amelyeket az ékszerészeknek tudniuk kell. A méretezés tekintetében például hiába is keresnénk, nem igazán találnánk valódi logikát, hiszen a strassz-kövek egy az ékszerészek által évtizedek, sőt évszázadok óta használt mértékegység alapján kerülnek meghatározásra mind a mai napig.

Swarovski kristály a legtöbb jó minőségű strassz-gyártóval egyetemben az úgynevezett SS, avagy Stone Size mértékegységet használja fel ahhoz, hogy kategorizálja termékeit. Az SS előtag után különféle számokat alkalmaznak, amelyek minden esetben a kristályok méreteit jelölik. Általános téveszme, de nem igaz, hogy a kristályok milliméterben meghatározható átmérője, valamint az SS mértékegységek között semmiféle egyenes arányosságú összefüggés nincs.

Swarowski ékszer

Egy SS6-os kristály tehát nem 6 milliméteres átmérőt jelent és így tovább. Hogy a választást megkönnyítsék, a kristálygyártók készítettek egy általános táblázatot, amelynek köszönhetően már mindenki utánanézhet annak, hogy az SS méretezések konkrétan milyen milliméterbeli átmérővel rendelkeznek.

Ez azért is hasznos, mert valóban semmi logika sincs benne, éppen ezért nagyon nehezen megjegyezhető és könnyedén összezavar bárkit, de a gyártók minden esetben ezt használják, így a boltban is ez alapján kell kérnünk. Például egy SS5-ös méretű Swarovski 1,8 milliméteres, egy SS10-es 2,85 milliméteres, egy SS20-as pedig 4,7 milliméteres.

Általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb SS számmal rendelkezik egy Swarovski kristály, annál erősebb fényben csillog, és ez természetesen fordítottan is igaz, tehát minél kisebb ez az érték, a csillogás is annak megfelelően csökken. A Swarovski strassz-kövek ezen felül számtalan színben is elérhetőek, amelyek alapján szintén csoportosíthatjuk őket. Létezik sima kristályszínű strassz, ami tulajdonképpen az átlátszó, hagyományos kőnek tekinthető, de sokan ezt hívják fehér vagy ezüst kristálynak is.

Ezen felül beszélhetünk különféle színes kristályokról, amelyek alapjául természetesen a hagyományos strassz-kövek szolgálnak, és ezt színezik meg különféle fém-oxid származékokkal, így zöld, piros és tulajdonképpen a világ minden színe megfesthető velük.

Beszélhetünk ezen felül olyan Swarovski kristályokról is, amelyek esetében magát a kristályt egyfajta bevonattal látják el. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a sima kristályt bevonják egy különleges bevonattal, ami a leggyakoribb esetben az Aurora Borealis – avagy magyarul sarki fény – névre hallgató összetevő.

Ez egy nagyon különleges, csillogós bevonat, ami nagyon népszerű a kristálykedvelők körében, de természetesen rajta kívül még számtalan egyéb színkódú árnyalat is létezik. Kedvelt még például a Volcano névre hallgató változat, ami egyfajta lilás arany bevonatot takar, valamint a Golden Shadow, ami az arany egyik árnyékolt árnyalatát jelöli.

Egy Swarovski kristály esetében beszélhetünk továbbá külön színről és bevonatos kristályról, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy egy már színezett kristályra felhordanak egy plusz bevonatot.

Ezzel az esetek döntő többségében még különlegesebb színkombinációk érhetők el, így például ekképpen állítható elő a különös rózsaszínben pompázó kristály is, ami nagyon sokak kedvence. Az efféle típusú strasszok nagy általánosságban a legdrágábbak, hiszen az összes eljárást fel kell használni hozzájuk, és a legbonyolultabb gyártástechnológiával is ezek rendelkeznek.

Mit nevezünk Swarovski strassz-kőnek is milyen típusai vannak?

A Swarovski strassz-kövek kapcsán számtalan tévhit terjeng a világhálón. A strasszok nem véletlenül nem hívandók drágaköveknek, lévén mindössze olyan aprólékosan kidolgozott ólomkristályból vagy üvegből készült kövekről van szó, amelyekkel a drágakövek kerülnek imitálásra.

A strasszok csiszolhatók bármilyen formájúra, így gyémántprofilúra is, amelyekből kúpos hátú, ékszerbe foglalható darabok készíthetők, de lehetnek laposak is, amelyek a nagyobb felületű hátlapjuknak köszönhetően jól ragaszthatóak, vasalhatóak. A legjobb minőségű és legszebb Swarovski strassz-kövek általában csiszolt ólomkristályból kerülnek kialakításra, míg az olcsóbbak hagyományos olvasztott üvegből. A kettő között óriási különbség van, főként csillogásukban és fényvisszaverő képességükben. A csiszolt ólomkristályok általában szinte megtévesztésig hasonlítanak a drágakövekre, és bár az olvasztott üvegek is szépen csillognak, az ólomkristályoknak általában a nyomukba sem érnek.

A lapos hátú Swarovski strassz-kövek kapcsán nagy általánosságban kijelenthető, hogy lényegében aprócska, csiszolt türköknek tekinthetők. Léteznek négyzetes formában, de a leggyakoribbak a kerekded változatok, amelyek sokkal szebben díszítenek, többnyire pedig nem csak felső lapjuk, hanem oldaluk is laposra lett csiszolva. A lapos kristályú Swarovski kristályok hátulját rendszerint ezüstös réteggel vonnak be – ez többnyire egy speciális fóliát jelent –, ami biztosítja a kristály számára a még nagyobb csillogást, illetve fényvisszatükröző képességét.

Amennyiben ez nem történik meg, ergo nem kerül fólia a Swarovski kristály hátuljára, akkor mindössze egy egyszerű átlátszó üveg lenne csak, amit különböző formákban vásárolhatunk meg. A Swarovski strassz-kövek egyik legfontosabb tulajdonsága egyébiránt a csillogás, amit általában két tényező befolyásol, de természetesen sokkal több apróság is szükségeltetik ahhoz, hogy a lehető legjobb minőséget kapjuk.

A két legáltalánosabb tényező közül az egyik azonban konkrétan a Swarovski strassz anyaga. Ha a legszebb és legjobban csillogó kristályokat keressük, akkor azokat általában az ólomkristályból készült darabok között találhatjuk meg. Ennek több oka is van, de a legáltalánosabb az, hogy az ólomtartalmú üvegek lényegesen jobban átengedik a fényt, mint a hagyományosak.

Erre azért van szükség a Swarovski kristály csillogása esetén, mert a kövek hátuljára felkerül egy türköződő fényvisszaverő réteg, de az csak akkor tudja szépen és drágakőszerűen visszatükrözni a fényt, ha el is ér hozzá. Összességében tehát minél tisztább egy kristály, annál több fényt tud visszaverni, annál szebben csillog, annál értékesebb és annál jobban hasonlít például egy valódi gyémántra. Egy Swarovski kristály ezen felül akkor lesz még csillogós, ha megfelelően kerül csiszolásra. Beszélhetünk egyszer gépi csiszolású, valamint úgynevezett öntött strasszokról, amelyek közül értelemszerűen a csiszolt változatok csillognak szebben, és éppen ezért ezek a magasabb minőséget képviselő, drágább termékek is. Minél több lapra csiszolják a Swarovski kristályt, annál jobban megtörik rajta a fény, és ezáltal annál csillogóbb is lesz. A kevesebb lapra csiszolt strasszok esetében a fény ugyan erősebben tükröződik vissza, de csillogása nem lesz olyannyira meghatározó, mint a többlapos változatoknak, hiszen utóbbiakon többször csillan meg a fény. A gyártók általában a kettő optimális elegyét keresik, de természetesen léteznek gyengébb és jobb minőségűek is.

A fólia nélküli kúpos Swarovski kristályokról

Számtalan színű, formájú és méretű Swarovski kristály létezik, amelyeket további alkategóriákban oszthatjuk szét. Az egyik ilyen például az úgynevezett fólia nélküli, kúpos gyémánt formájú Swarovski kristály, ami a kúpos kristályok után a második legnépszerűbbnek tekinthető, hiszen általánosságban a csillogó dekorációk egyik legmegfelelőbb darabjai, mondhatni mindenki kedvencei.

A fóliai nélküli kristályok felhasználásának számtalan formája létezik, és mivel gyakran még a haladó kristályismerők számára sem teljesen egyértelmű, hogy ez mire használható fel, ezért érdemes alaposabban is elmerülni a témában. A legfontosabb különbség a fólia nélküli kúpos Swarovski kristályok, és a többi ékkő között, hogy bár csiszolásuk teljes egészében megegyezik a többi strassz-kőével, ellenben a hátsó felükre erősített platina fólia – ami leginkább a fény visszaverését szolgálja – nem kerül felragasztásra, ergo a fény akadálytalanul képes áthaladni a kristályon. Mivel azonban a fólia a legfontosabb feltétele annak, hogy egy Swarovski kristály csillog-e vagy sem, ezért a fólia nélküliek mattabb színűek, kevésbé csillogósak, mint fóliával ellátott társaik.

Hogy konkrétan mire lehet felhasználni a fóliátlan Swarovski kristályokat? Noha sokan azt hiszik, hogy ezek ékszerbe is alkalmasak, a valóságban azonban ez egyáltalán nincs így. Bár a legtöbb Swarovski felhasználható ékszerként is, azonban ehhez többnyire a fóliázott köveket használják. Vannak természetesen kivételes esetek, amikor az ékszerésznek direkt az a célja, hogy az adott ékszerdekoráció esetében bizonyos kövek átlátszóak legyenek, ilyenkor ugyanis csak a fólia nélküli változatokkal lehet elérni a kívánt hatást.

A legtöbb Swarovski ékszerbe, de főként a medálokba, a fülbevalókba és a gyűrűkbe azonban minden esetben fóliázott kristályok kerülnek. A fólia nélküli Swarovski kristályokat éppen ezért olyan helyek kitöltésére vagy betömésére használják, amelyek esetében az átláthatóság, valamint természetesen a fényáteresztés is fontos, így például talán megdöbbentő, de sok helyen a kristályt alkalmazzák asztallapokhoz, netán lépcsőkhöz is. Ez ugyanakkor ritkán jellemző, a leggyakoribb felhasználási területük ugyanis ezeknek a változatoknak a dekorációban keresendők.

Amennyiben például valamilyen jeles esemény van – példának okáért esküvő, netán bankett –, és az asztalt fel kell díszíteni valamivel, akkor keresve se találnánk jobbat a fólia nélküli Swarovski kristálynál.

Nagyon gyakran használják a kérdéses kristályokat például a kirakatrendezők is, hiszen kutatások is bebizonyították, hogy amennyiben a kérdéses strassz-kövek nagyobb mennyiségben kerülnek felhasználásra egy kirakat berendezésekor, akkor az lényegesen több tekintetet vonz, mint kristály nélkül. Ilyen esetekben a fóliázott Swarovski kristályok azért tekinthetők rossz választásnak, mert amennyiben szabálytalanul szétszórnánk őket egy esküvői asztalon, netán egy kirakatban, akkor a hátulján elhelyezkedő szürkés fólia – ami egy ékszeren ugyebár nem látszik, csak a csillogást erősíti meg – látszana és tönkretenné a látványt.

Természetesen egy fólia nélküli Swarovski kristály is lehet különféle színű és méretű, így amennyiben szeretnénk igazodni vele egy elképzelt dizájnhoz vagy koncepcióhoz, abban az esetben szabadon válogathatunk, hogy apróbb, netán nagyobb, tisztán átlátszó, vagy valamilyen színezett árnyalatú legyen a kő, ami garantáltan képes feldobni meg a legunalmasabb és legötlettelenebb dizájnt is.

Különleges és exkluzív dekorációk Swarovski kristályokkal

A Swarovski kristályok tekintetében nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy az elegancia és a pompa jegyében csiszolódó és készülő ékkövek csak és kizárólag ékszereken mutatnak jól, azonban ennek ellenkezője több ízben is bizonyítást nyert már a múltban.

Elég csak a Swarovski kristályokkal díszített ruhákra gondolna ezen a téren, de a múltban számtalan olyan őrület és dekoráció is felütötte a fejét, amelyek korántsem voltak hétköznapiak. Az egyik legkülönlegesebb Swarovski kristályos díszítés – ami legalábbis nagy figyelmet kapott – alighanem egy esküvői tortadísz volt eddig. Ehhez ismerni kell a nyugati, de főként a tengerentúli trendeket, ahol a menyasszony és a vőlegény már nem hagyományos esküvői tortadíszt rendel magának – amelyen egy eldeformált férfi és egy nő látható marcipánból –, hanem monogramjukat, közös hobbijukat, netán közös kedvencüket ábrázoló, vagy ezekre jellemző motívumokat.

Ebből kifolyólag egyre több amerikai pár gondolta úgy a múltban, hogy esküvői tortájuk tetejére ne marcipán, hanem Swarovski kristály kerüljön, méghozzá a pár keresztneveinek kezdőbetűit formázva. A hóbort nem csak a tehetősebb sztárpárokat érte utol, hanem egyre gyakrabban hagyományos párok is díszíttetik strassz-kövekkel a tortájukat, sőt mi több, gyakran már nem csak a torta csúcsára, hanem teljes díszítésére is felhasználnak cukrászok eredeti Swarovski ékeket.

Mivel a drágakövek számtalan színben, méretben és formában elérhetők, a párok maguk választhatjuk ki azok színét, alakját és mennyiségét is, ezáltal a torta mintájához, stílusához illeszthetők a kristályok is. Érdekesség, hogy mindebből egy egyre komolyabb trend van kibontakozóban, így ma már szó szerint divatok és előírások vannak arra vonatkozólag, hogy milyen tortához, színekhez és ízekhez milyen Swarovski kristályok illeszkedjenek. A sötétebb színű csoki tortákhoz például a fehér kristályok illenek, mert jól kiegészítik egymást, egy marcipánhoz pedig a zöldes árnyalatú kövek, mert azok jellemzik a legjobban az édesség ízét.

Természetesen nem csak esküvői és egyéb tortákat díszítenek előszeretettel Swarovski kristályokkal, hiszen ma már egyre több olyan bőr ékszer, ezáltal karkötők, nyakpántok, de gyakran medálok is napvilágot látnak az említett ékkővel díszítve. Ezekkel a gyártók általában a fiatalabb, trendéhes korosztályokat célozzák meg, akik imádják a divatos, gyönyörű, csillogó és nem utolsó sorban pedig természetesen egyedi ékszereket is. A mobiltelefonok korában egyre több helyen tűnnek fel olyan telefontokok, illetve telefonborítások is, amelyek Swarovski kristályokkal kerültek feldíszítésre.

A határozottan fiatalosnak tekinthető trendben a tehetősebbek már-már versenyt űznek abból, hogy kinek van több, nagyobb és színesebb kő a telefonján, ami valóban rendkívül mutatós díszítésnek tekinthető, és alaposan képes feldobni, nem mellesleg pedig értékesebbé is tenni a legunalmasabb telefonokat is.

A ruhák mellett ugyanakkor egyre gyakrabban díszítenek Swarovski kristályokkal különféle cipőket is a trend és a csillogás megszállottjai. A divat már olyannyira elterjedt, hogy neves divattervezők komplett kollekciókat szenteltek a Swarovski kristályberakásos lábbeliknek, amelyekkel elsősorban természetesen a tehetősebb réteget célozzák meg az alkotók, hiszen a teljes strasszkő-borításos cipők – amelyekből egyelőre csak női modellek léteznek – több százdolláros árkategóriában is mozoghatnak.

Milyen szempontok alapján készíttetheted el a karikagyűrűket?

Amikor olcsó karikagyűrű-t szeretnél készíttetni négy alapvető dolgot kell meghatároznod velük kapcsolatban.

Az első és legfontosabb tényező az, hogy milyen anyagból szeretnéd elkészíttetni a karikagyűrűket. Általában a jegygyűrűt aranyból szokás megrendelni, amelynek a karátszámát és a színét is egyedileg határozhatjuk meg. Kérhető fehér, rózsaszín, vörös, extra vörös, illetve a hagyományos sárga arany is.

A karátszám pedig 8, 9, 14, illetve 18 lehet. Magyarországon többnyire a 14 karátos aranyból készült jegygyűrűket választják a házasulandó párok.

A karátszám egyébként azt mutatja meg, hogy az ékszerben mekkora a valódi arany és az ötvöző anyag egymáshoz viszonyított mértéke. Egy 8 karátos, 1000 gramm súlyú ékszerben a valódi aranytartalom 333 gramm, míg a fennmaradó részt az ötvöző anyag súlya teszi ki. A karátszám növekedésével arányosan növekszik az ékszer nemesfémtartalmának mennyisége is, tehát a 18 karátos karikagyűrű körülbelül 75 százaléka áll színaranyból. Folytatás