Siófok kulturális programjai és látnivalói

Ugyan Siófokra a legtöbb látogató bizonyára a Balaton közelsége miatt érkezik, azonban a városban rengeteg nagyszerű kulturális program és látnivaló is akad a látogatók számára, így például az év során alaposan elosztva, számtalan fesztivál közül válogathatnak maguknak a turisták. Ezek felsorolás szintjén a következők: Tavaszi fesztivál, Balatoni szezonnyitó, Aranykagyló Fólklórfesztivál, Sió-Miss Balaton Szépségverseny, A Bor és Kenyér Ünnepe, Nemzetközi Tojásfesztivál, Siófok Város Napja.

A fesztiválok mellett ugyanakkor érdemes a turistáknak a várost is felfedezniük maguknak, hiszen számtalan nevezetesség, szoborpark és egyebek mellett több múzeum, illetve emlékház is várja az érkezőket. Az egyik ilyen a Kálmán Imre Emlékház, amelyet felkeresve nagyszerű betekintést nyerhetünk a város egyik legismertebb szülöttjének életébe és munkásságába. A híres zeneszerző egykori szülőháza ma a város múzeumának tekinthető, ahol a mester zongorája mellett rengeteg egykori használati tárgya és kottája is megtalálható. Az állandó kiállítás teljes egészében a századforduló hangulatát idézi, ezért kortörténetileg is nagyszerűnek tekinthető, főleg abban az esetben, ha szeretnénk megismerni a város múltját.

A Kálmán Imre Emlékház mellett érdemes felkeresniük a turistáknak a Kálmán Imre Kulturális Központot is, amely egész évben várja a látogatókat. Az épület Siófok központjában, a Víztorony mellett található a Fő téren, előtte pedig Varga Imre, világhírű szobrászművész szoborparkját tekinthetjük meg. A központ közel 500 férőhelyes és egész évben várja az érkezőket színházi produkciókkal, kulturális bemutatókkal, konferenciákkal és egyéb előadásokkal.

Ha a kultúra iránt rajongunk, érdemes felkeresni Siófok múzeumait is, így az Ásványmúzeumot, amelyet Kövecses-Varga Lajos alapított, magángyűjteményében pedig immáron 3000-nél is több ásványt csodálhatnak meg a látogatók és a Kárpát-medence minden régiójából találhatunk egy-egy különleges darabot. Az ásványok mellett a helyi Tojásmúzeum is rengeteg érdekességgel szolgál a látogatóknak immáron 2003 óta. Az állandó tárlat keretein belül rengeteg dísztojást csodálhatnak meg az egybegyűltek, amelyek igazi népművészeti alkotásoknak tekinthetők, sajátos motívumok, minták és az ősi magyarság jelképei figyelhetők meg a kiállított darabokon.