Siófoki látnivalók – mit érdemes megnézni?

Ha azt mondom, Siófok Te azt mondod Balaton. Ez természetes. Az M7-es autópályán a 89-es kilométert jelző táblát elhagyva, ma már Siófokig, sőt azon túl vezet a sztráda. A Balatont kedvelőknek ez a kilométert jelző tábla olyan, mintha haza térne. Ki jobbra az északi part felé veszi útját, de többségégben tovább robognak Siófok felé. Nem is véletlen, hogy Siófok a legkedveltebb balatoni úti cél.

Siófok mindenki által ismert látványossága az Aranypart az Ezüstpart szabad standja, a vízen áttekintve a keleti öböl mögött meghúzódó hegyvonulat. Tán ez a legtöbbek által megtekintett látványosság. Sajnos nincs mindig jó idő, nincs mindig nyár, így érdemes egy kicsit hátat fordítani a Balatonnak, és a város látványosságait megtekintetni.

Az egyik ilyen látnivaló a Szabadság tér nem régen felújított, parkosított víztornyot körbevevő parkja, gyönyörű virágaival, szökőkútjával, és természetesen magával a víztoronnyal. De Siófokon van jó néhány – bár a második világháború miatt kevés – olyan épület, villa, amely megtekintésre érdemes. Ilyen az ismertebb Jókai villa a Batthyány-, vagy a Márton- és Darninger villa ugyanebben az utcában. A Batthyány utcára merőleges Karinthy Frigyes utcában is található néhány igen impozáns villa, mint az Orgona Panzió épülete. De az eltéveszthetetlen Petőfi sétány, Siófok legismertebb utcája is bővelkedik villaépületekkel.

Az épületek mellett a festészetet kedvelőknek is szolgál látnivalóval a város. A városban megtekinthetőek, a Jordán-, a Siófok-, a Szilfa- és a Levy Galériában kiállított festmények, mint kulturális látnivalók. A festészeti kiállítások mellett, néhány tárlatra, kiállításra is érdemes ellátogatni. A Tojásművészeti kiállítás vagy az Ásványmúzeum kövecses kiállítása kellemes és szép látnivalókkal tarkított időtöltés.

Siófok a köztéri szobrok városa. A város parkjaiban sétálgatva, érdemes elidőzni egy-egy szobor láttán. Sok szobrot találunk a siófoki Rózsakeretben ahol a Balatoni Sellő vagy éppen a Halászok szobra áll. A Siófoki Művészeti Iskola előtt áll Bartók Béla fejszobra, a Főtéren Czóbel Béla festőművészről készített nagyméretű szobor látható.

Siófok a balatoni hajózás legnagyobb forgalmú kikötőjével rendelkezik. 1864-ben a Kisfaludy gőzőssel indult ez a hosszú kikötő- és hajózási történelem, melynek emlékére itt található a Gőzhajózási emlékmű. A vasútállomás épülete is szép képet mutat az előtte álló szépen gondozott, és szintén köztéri alkotásokban bővelkedő Millennium parkból. A parkban áll a Zenepavilon, egy második világháborús és egy 1956-os emlékmű, sok más szoborral együtt.

A Főtéren az ülő II. Rákóczi Ferenc fejedelem szobrában gyönyörködhetünk. Ha már parkokról van szó, kihagyhatatlan a 4,6 hektáros Jókai Park, amely helyén vélhetőleg egykor a siófoki lóverseny-pálya állt. A park a japánkert és az eltérő angolkert szépségeit is bemutatja, de a kert árnyas fái alatt minden évszakban kellemes sétát tehetünk. A park béli élményeket, látnivalókat tovább szépíti a rengeteg egynyári virág, és a számos kis tavacska is.