tudomány kategória bejegyzései

LED kontra hagyományos világítás

A LED-eket ma már sok területen alkalmazzák, de sok területen még csak most van elterjedőben. A LED-eket a kijelzők és érzékelők világában, a közlekedésben (jelzőlámpák, vasúti jelzések, információs táblák,) a gépjárműiparban (féklámpák, indexek), a művészetben (koncerteken: led reflektor a színpadi világításban), használják.

A felsoroltakon kívül nagy szerepe van még a világításban is.

LED lámpa

A LED előnyei a hagyományos világítástechnikával szemben:

 • Energiatakarékos, kb. 80%-kal csökken az energiafogyasztás.
 • A LED lámpa több fényt képes termelni egy Watt-on, mint a hagyományos égők.
 • A LED képes önmagából színeket kibocsátani, vagyis nem kell külső színezést alkalmazni, mint a hagyományos égőknél. Ezáltal hatékonyabb és költségkímélőbb.
 • A LED méretét tekintve lehet egészen kicsi, akár 2 mm is, így jól alkalmazható nyomtatott áramkörökön is. A LED-es égők, lámpafejek a már kiépített rendszerekbe jól illeszkednek.
 • A LED gyorsan felgyullad, nincs villogás és “bemelegedési” idő ellentétben az izzólámpával és fénycsővel.
 • A LED nagyon jól bírja a kapcsolgatást, nem károsodik, míg   kompakt világítók, főként a fénycsövek élettartamát ez jelentősen lerövidíti.
 • A LED fényereje könnyen változtatható
 • Más fényforrással ellentétben a LED igen kevés hőt termel, így nem melegíti fel a környezetét.
 • A LED fénye halványulni kezd, mikor az élettartama vége felé közeledik,  ellentétben a hagyományos égőkkel, azok többnyire egyik pillanatról a másikra kiégnek.
 • A LED-nek igen hosszú az élettartama, 35 000-50 000 órára taksálják, a fénycsövek használattól függően 8 000 órát bírnak, a hagyományos izzók pedig 1000-2000 órát.
 • A LED-et majdnem lehetetlen külső hatásra tönkretenni, mivel szilárd állapotú komponensekből tevődik össze, a fénycsövek és hagyományos égők kifejezetten törékenyek.
 • A LED nem tartalmaz higanyt szemben a fénycsővel.

Miért jó választás a LED világítás?

A LED beszerzési ára drágább, mint a hagyományos fényforrásoké, azonban figyelembe véve a karbantartási és energiaköltségeket is, látható, hogy hosszútávon a LED világítás sokkal gazdaságosabb, mint a hagyományos világítási technikáé.

A LED világítótestek teljesítménye erősen függ a környezet hőmérsékletétől, mivel a túlmelegedés rongálhatja a LED világítótest élettartamát, valamint a működését. Ha kifejezetten meleg környezetben használják a LED világítást, olyan világítótesteket szükséges választani, amelynél gondoskodtak az extra hőelvezetésről, hogy az a kirívóan meleg környezetben is megfelelően tudjon működni.

A LED hidegfehér fénye eltér a nap, illetve a hagyományos izzók fényétől, vagyis a tárgyak színe más lesz, mint napfénynél, vagy lámpafénynél. A hideg-fehér (kék) LED fénye erős fényszennyezést okozhat, ezért nem ajánlják a kültéri világításban való alkalmazását csillagászati intézmények közelében.

A LED fénye nem pontszerű, még nem teljesen tudja a teret olyan jól bevilágítani, mint egy hagyományos izzó. Ugyanakkor a fényt jobban összpontosítja a hasznos területekre.

Mindent a LED világításról

A technika fejlődése új generációt nyitott a világítástechnika területén: a LED alapú világítást.

A dekorációs célú alkalmazások után a LED lámpák megjelentek a profi világítástechnikában is, mint kiváló tulajdonságú fényforrások: LED lámpák, LED fénycsövek, LED lámpatestek, LED térvilágítás. Jellemzőjük az igényes konstrukció, megfelelő minőségű alkatrészek, valóban nagyon hosszú élettartam, extra kis fogyasztás.

A LED-ek, ellentétben az izzókkal, neonokkal, kompakt lámpákkal,- alacsony hőmérsékletű, jól kezelhető fizikai eszközök. A díszítő alkalmazások mellett fő területük a profi világítás, hiszen a Föld összes villamos energia felhasználásának mintegy 20%-a megy el világításra, és ennek több mint két-harmada, vagyis a világ összes energiafelhasználásának 15%-a megspórolható.

Mind cégek, mind a háztartások számára fontos az energiaköltségek csökkentése, a LED-ekkel pedig valóban extra takarékos és sok évig működő lámpákat lehet gyártani.

Minőségi LED fényforrásokkal minden más megoldáshoz képest jelentős  megtakarítás (70-90 %) érhető el, a jóval kisebb teljesítmény felvétel, az elmaradó csere és karbantartási igény, és az esetleges klimatizálási nyereség hatására. Ez pedig a gyakorlatban tíz és százmillió forintokat is jelenthet.

A LED világítás előnyei:

 • Jelentős világítási költség-csökkenés
 • Az izzólámpához képest 90-95% megtakarítás
 • A fénycsöves világításhoz képest 70-80% megtakarítás
 • Nem zúg, nem vibrál
 • Nincs UV sugárzás, nem rontja a szemet
 • Kellemes fényérzetet nyújt
 • Hosszú, (5-10 év) várható élettartam
 • Nincs karbantartási igény
 • Csereszabatos a jelenlegi lámpákkal és fénycsövekkel
 • Nem igényel átalakítást
 • Nem sárgul el a plexi búra
 • Alacsony működési hőmérséklet
 • Környezetbarát gyártmány, nem tartalmaz halogént, higanyt, és ólmot
 • Jelentős CO2 kibocsátás csökkenést eredményez

A LED alapú világítási felújítások által, a világítási költségek megtakarítása akár 90% is lehet. Másik előnye a váltásnak a létrehozott fény minősége, nem villogó, bántó, tompa a fény, mint a régi fénycsöveknél, a jó LED-ek, kiváló fényérzetet keltenek.

Tudni kell, hogy a LED sem csodaszer, nem tart örökké, nem lehet vele mindent megoldani, viszont rengeteg pozitív tulajdonsága, előnye van.

Többünknek vannak negatív tapasztalatai, és mivel nem kis beruházásról, hanem hosszú időre szóló döntésről van szó, ezért érdemes elkerülni a silány, rossz minőségű termékeket, és az ilyen kereskedő cégeket. A különbség nem mindig szemmel látható a minőségi LED és a rossz minőségű utánzat között. A kivitel, a fény, a származás helye azonban sok mindent elárul. Az olcsó, vacak utánzatokkal nagyon rá lehet fizetni.

Nevesebb gyártók úgy állapítják meg a várható élettartamot, hogy azt is tudják, mennyire csökken a lámpa fénye az élettartam végére. A Philips például a várható élettartamot úgy határozza meg, hogy az akkor van, amikor a LED fénye az eredeti fény 70%-ára esik vissza. Tehát 20, vagy 40 ezer óra után is világítani fog, de kevesebb,mint 70% fényerővel.

Ma még igen drága a LED világítás, egy 50-60 Wattos hagyományos izzó fényének megfelelő LED-es égő 3-5000 Ft körül van, mivel az égőkbe transzformátort kell építeni, ugyanis kisfeszültségű áramforrást igényelnek. A jövőben, ha már szélesebb körben elterjed, biztosan lesz majd az egész lakást ellátó, egyetlen transzformátorral működtethető világításrendszer is. A LED áttörést hozhat olyan helyeken, ahol nincs vezetékes áram. A LED mellett nincs szükség drága, távoli területekre kiépített elektromos vezetékekre, mivel a kis energia felvétele miatt könnyen megoldható (közutak jelzőlámpái, táblái pl.) akár napelemről, akár akkumulátorról a működtetésük.

Mire cseréljük le régi, hagyományos izzóinkat?

Sokan idegenkedünk az újtól, ragaszkodunk a régihez, nehezen viseljük a változásokat. Igaz ez például a világítástechnika eszközök esetében is. Jómagam, középkorú háziasszonyként nehezen tudtam elfogadni a tényt, hogy ténylegesen kivonult a forgalomból a jól bevált, hagyományos villanykörte. Eleinte még elvétve lehetett kapni, aztán voltak még itt-ott eldugott vésztartalékok.

Mára azonban minden forrás kiapadt, és ha kiégnek az utolsó békebeli villanykörték, akkor bizony tanácstalanul állok, és fogalmam sincs, mivel fogunk világítani. Tetszik vagy sem, haladni kell a korral, így muszáj megkeresni a lehetőséget. Járjuk kicsit körbe a témakört!

Muszáj tehát valami más megoldást kitalálnunk a megszokott villanyégőink helyett. Legyünk azonban óvatosak, mert könnyen rosszul is járhatunk.

A leggyakoribb rossz választás:

 1. Ha a csillárunkban eddig nem használtuk az összes foglalatot, hanem volt egy db.100-as égőnk benne, és most helyette veszünk 4 db 25-öst, akkor hamar rájövünk, hogy bár 4X25 az 100, mégis sötétebb lesz a szobánkban. Ugyanis a hagyományos izzók minél kisebb fogyasztásúak, annál rosszabb a hatásfokuk. Ha  a 100Wattos izzó  helyett ugyanolyan világosságot szeretnénk 25 Wattos izzókkal elérni, akkor 6 db égőre lenne szükségünk. Így pedig az eddigi 100 Watt helyett 150 fog fogyasztani, s jelentősen megugrik az energiafelhasználásunk.
 2. Ha a korszerűsítés mellett döntünk, dönthetünk a dekoratív halogén spotok befogadására alkalmas lámpatest mellett. Mert azt mondják, a halogén izzónak jobb a hatásfoka, így kisebb lesz a villanyszámla. Igen, így van – lehet kisebb, de lehet több is. Miért?
 Egy hagyományos villanykörtével egyező megjelenésű 100Wattos halogén izzó 1550lumenes, tehát valóban közel 16%-kal jobb hatásfokú. De van még jobb. Például egy 12 voltos 100Wattos tűlábas miniatűr halogén izzó 2350lumenes, azaz 75%-kal jobb, mint a hagyományos izzó. (ezeket az izzó lumen értékeket a Tungsram katalógusában le lehet ellenőrizni).
 3. Hibát követünk el, ha gyenge, vagy megbízhatatlan minőségű kompakt fénycsövet vásárolunk:
 • Ha nem bírja a kapcsolgatást, hamarabb tönkre megy. A tönkrement darabot ne dobjuk a kukába, mert higany gőz van benne, erősen szennyezi a környezetet.
 • A gyengébb minőségűek hamarabb veszítenek a fényükből, így idő előtt azonos fogyasztás mellett kevesebb fényt bocsájtanak ki.
 • Figyeljünk arra, hogy a kevésbé jó minőségű termék esetén, főképp a csövek végeinél nem megfelelő a fénypor takarása. A csőben döntően UV fény keletkezik. A fénypornak kell az UV sugárzást látható fénnyé alakítania. Ahol nincs fénypor, ott az UV sugárzás kijut a csőből. Emiatt UV sugárzás lesz a szobában, de ennek hatására még a levegő oxigénjéből ózon molekulák is termelődhetnek.

Ha kompakt fénycsövet választunk, figyeljünk a hatásfokára! Csak addig világítsunk, amíg szükséges, és oda, ahova kell. Az általános térvilágítást csökkentsük és a helyi megvilágításra helyezzük a hangsúly.

Olyan lámpatestet, burát használjunk, ami a legkevésbé áll a fény útjába.

Hagyományos izzók helyett jobb választás a halogén izzó, de vigyázzunk, hogy ne tükrös spotot vegyünk a rossz hatásfokuk miatt.

Ha kompakt fénycsövet használunk, többet tudunk spórolni, mint a halogénnel, de figyeljünk a minőségre! Még jobb hatásfokúak az „egyenes” fénycsövek. Ha ilyet veszünk, ennek a kiemelkedő hatásfoka mellett még előnye, hogy nagy látható felületen adja le a fényt, így nem vakít, nem kápráztat, így nem kell hatásfok rontó lámpaburát használnunk.

Meg kell tanulnunk változtatni, alkalmazkodni az újhoz: Ha többet akarunk spórolni, akkor oda világítunk csak, ahova kell, semmi szükség rá,hogy teljes fényárban ússzon a szoba.

Van egy fényforrás, ami lakossági célra is alkalmas, a hatásfoka felveszi a versenyt a legjobb „egyenes” fénycsövekével, bírja a gyakori kapcsolgatást, a fény pedig eleve irányítottan keletkezik benne. Ez a LED-világítás.

Az Immunotic és a stressz

A stressz maga tulajdonképpen egy túlélést segítő ösztön, a készenlét állapota. Azonban ez az állapot felborítja  a normális biológiai, kémiai és sokszor a fizikai egyensúlyt is, azaz, a szervezet homeosztázisát. Ha ez a biztos rendszer megborul – akár egy rövid időre is – a fizikai testnek azonnal alkalmazkodási folyamatok tömegét kell beindítania.

Stresszhelyzet hatására előbb hormonális reakciók jönnek létre, melyek beindítják a további anyagcsere és keringési folyamatokat.

Fokozódik az adrenalin és noradrenalin szint, illetve a katekolamin szint, ami cselekvésre készteti a testet.

A katekolaminok hatásukat tekintve katabolikusak (lebontók), mivel mozgósítják a májban és a vázizomzatban lévő glükózt és a zsírszövetekben lévő zsírsavakat.

Fokozódik a stresszhormon (kortizol hormon), melynek számos területen fontos szerep jut, és ezzel beindul egy biokémiai láncreakció, ami fizikai tünetek formájában is észlelhető lesz.

Emelkedő vérnyomás, szapora szívverés, fokozott izzadás és fokozott izomreakció jön létre, miközben a bélmozgás és gyomorműködés, a bőr vérellátása csökken, és az egész immunrendszer hatékonysága megbomlik.

Sajnos a stresszes helyzeteket elkerülni lehetetlen. Ezért kizárólag a feldolgozásban tudunk változtatni az eddigi, esetleg nem elég hatékony módszereken.

Kifejezetten ajánljuk az intenzív stressz időszakában az Immunotic készülék 2-es programjának napi használatát!

Nem csak a stressztűrő képesség növekedhet ezzel az egyszerű módszerrel, hanem egyfajta biztonságérzetet is nyújthat a tudat, hogy szükség esetén van mihez nyúlni.

És ha már tudjuk, hogy a stressz, különösen a tartós, intenzív konfliktushelyzet milyen kóros folyamatokra készteti a testet, érdemes megelőzni a nagyobb bajt egy kis lazítással, relaxációval – és a káros információk kiiktatásával.

Milyen területen dolgoznak az igazságügyi szakértők? 2. rész

A szakértői területek között találhatunk olyan területi megnevezéseket is, melyekből nem derül ki egyértelműen, hogy igazából mely területek szakértői is valójában.

Ilyen szakterület a kulturális elnevezés, melyet jobban megismerve az olvasó a homlokára csap, hogy tényleg. Az egyik jellemző terület a grafológia, mely a kézírás alapján tudja megjelölni a jellemző személyiségjegyeket az írást tevő személyről. A grafológia olyan szakterület, mely a pszichológiával karöltve található meg a szakértők szakvizsgái között.

Ezen a területen működő szakértők között található meg az ékszerekkel, drágakövekkel foglalkozó szakértőket, régiségekkel, bútorokkal foglalkozó műtárgy igazságügyi szakértő, illetve a régészeti kutatásokban résztvevő szakértőket is a kulturális szakértők soraiban találhatjuk meg. Folytatás

Milyen területen dolgoznak az igazságügyi szakértők? 1. rész

Az igazságügyi szakértők maximális tudással és a kornak megfelelő tudományos eljárásokkal bizonyíthatják egy – egy vitás vagy kétséges helyzet tisztázását.

Az élet sokoldalúsága megkívánja az igazságügyi szakértők szakosodását is, ami számos szakterület megszületését hívta életre.

Az agrárágazatban működő igazságügyi szakértők nagy segítséget jelentenek a mezőgazdaság minden területét érintő kérdések tisztázásában. Egy árvíz utáni kárfelmérés, egy vadállomány károkozásának felmérésére sok esetben kérnek szakértői véleményt. Az agrárterületen aktívan működő igazságügyi szakértő véleményét lehet kikérni akkor is, ha egy gazda értékesíteni szeretné földjét, vagy ha egy vadásztársasággal szemben vannak vitás helyzetei.

Az agrárszakértők véleményét nem csak károk felmérése használhatják fel, hanem bizonyos növénytermesztési, nemesítési, illetve a növényvédő szerek használatának esetleges következményeinek megítélésében is. Ebben a tekintetben tudományos megítélésüknek van nagyobb szerepe, hiszen az agrár igazságügyi szakértők mindannyian agrármérnöki- illetve az adott szakterület szakvizsgáival rendelkeznek. Folytatás

Az igazságügyi szakértő

Az igazságügyi szakértő megnevezéssel nem egy hír hallatán találkozhatunk, előszeretettel hivatkoznak az állásfoglalásukra egy – egy nagyobb káresemény, illetve peres eljárás során.
Ebből nagyjából ki is derülhet, hogy mivel is foglalkozik egy igazságügyi szakértő, de nézzük meg a pontos megnevezését, jogállását.

Magyarországon több jogszabály is előírja, hogy ki folytatható igazságügyi szakértői tevékenységet. Eme tevékenységet lehet egy személyben, gazdasági társulásként vagy állami szervként végezni.

Mindegyik „társaságra” vonatkozik, hogy megfelelő iskolai végzettséggel, képzettséggel és szakmai gyakorlattal kell, hogy rendelkezzen az a személy, aki igazságügyi szakértői tevékenységet akar folytatni. A szakértői tevékenység további kritériuma, hogy rendelkezzen a megfelelő területi kamarai tagsággal. Folytatás