A férjem nem tudta, hogy én írtam ezt a cikket. Lehet, hogy nem örül neki, de szeretném megosztani a történetünket, mert úgy gondolom, hogy ez jó tanulság minden dohányos számára. Majdnem elvesztettem férjemet a cigaretta miatt. De szerencsére sikerült megtalálni egy jó módszert az addiktológiai probléma időben történő megoldására.

20 évvel ezelőtt találkoztunk, és sokat dohányzott. Veszekedtünk miatta. Amikor megkérdeztem, azt is mondtam, hogy nem, azzal fenyegetve, hogy feladom vagy elfelejtem a cigarettát. Egy ideig elengedhette, de az idő múlásával ez a szörnyű szokás legyőzte akaraterőjét.

Idővel dohányzó barát lettem. Nyilvánvaló, hogy nem bántott, csak büdös volt. De 6 hónappal ezelőtt minden megváltozott. A férjem rosszul köhögni kezdett, és az éjszaka közepén is felébredt, és majdnem megfulladt. Azonnal kórházba vittem. A teszt eredményei azt mutatták, hogy tüdőrákja lehet. Emlékszem, majdnem elájultam, amikor megtudtam. Szerencsénkre nem rák viszont sürgős életmódváltást követelő elváltozások vannak/voltak a tüdején mert ha nem változtatott volna rövid időn belül súlyos és menthetetlen állapotba került volna…

Ezért a sikeres dohányzásról való leszokás kiindulópontja a motiváció, az elszántság és az önrendelkezés. Például a volt dohányzók nem dohányzóknak tekinthetik-e magukat? Hogy nézne ki ez a nemdohányzó én? Személy szerint mennyire fontos leszokni a dohányzásról? Milyen elvárások vannak a leszokással kapcsolatban? Tudta, hogy a döntéshozatal ellenőrizheti az egyensúlyt a folyamat és a döntéshozatal között: Milyen előnyei vannak a dohányzásnak, milyen hátrányai vannak a dohányzásnak, milyen előnyei vannak a leszokásnak, és milyen előnyei vannak a leszokásnak? A leszokni akaró dohányosok többségének ez segít növelni a motivációt.

Ez a következő alapvető lépés. Sok dohányos nem tudatosan dohányzik, és soha nem vette igazán figyelembe a dohányzás okait. Fontos a dohányzási szokások tudatos megfigyelése, a dohányzási állapot megértése, a nikotinéhség és a rögzített szokások elkülönítése, valamint a kapcsolódó helyzetekre és érzelmekre való odafigyelés. Ezek vészhelyzetek.

A dohányzók, akik szeretnének leszokni a dohányzásról, sok olyan kérdéssel találkozhatnak, amelyekre a szakemberek válaszolhatnak. Érdemes elkerülni a nem bizonyítottan hatékony gyógyszerek és módszerek alkalmazását, mert más gyógyszerek és módszerek sikeresen visszavonhatók a bevált módszerek segítségével. Viszont ajánljuk a hevítőrudakat amik megkönnyítik a leszokást.

A hevítőrúd olyan alternatív dohányhelyettesítő, amely dohány helyett különféle növényi összetevőket, a legtöbbször valamilyen szárított tea-keveréket tartalmaz.

Elérhetők akár webáruházakból (mint például a heatnotburn.hu) is nikotinos és nikotinmentes hevítőrudak.