A pálinka az idősebb generáció számára mindenre jó, egészen univerzális gyógyítószer. De igaz lehet, amit nagyszüleink mondanak? Megfázásra, bacilusok ellen, fertőtlenítésre tényleg segíthet egy adag jó kis házi pálinka?
Ennek járunk most egy kicsit utána.A különbözőféle alkoholokat már régóta előszeretettel alkalmazzák a gyógyászatban. Elsődleges pozitívumuk e területen, hogy kiemelkedően jó oldószerek, így például alkalmasak vízben nem oldódó anyagok folyékonnyá tételére. Ebből is adódóan gyakran különböző ecsetelők, külső bedörzsölésre használandó készítmények, arc- és seblemosók alkotóelemei.

Valódi fertőtlenítő hatása azonban csak a 70%-nál magasabb koncentrációjú alkoholoknak van. Így a pálinka (melynek házi, erősebb változata is „csak” 50-52 fokos) fertőtlenítésre nem alkalmas. Sőt a sebbe kerülve nem csak, hogy fájdalmat kelthet, de szárító hatása miatt még a sebszövetet is roncsolhatja. Így a néphiedelemmel ellentétben sebtisztításra semmiképp se használjon pálinkát, sem más alkoholos italt. Ezeknél sokkal hatékonyabb a szappan.

Bár a pálinka alkalmazása semmiképp sem javallott betegség, vagy tünetek kezelésére, vitathatatlan tény azonban, hogy a gyomor- és bélrendszeri panaszok esetén hatékonynak mondható görcsoldó, fájdalomcsillapító hatása. Ez annak köszönhető, hogy képes a simaizom finom ellazítására.

A pálinka magas alkoholtartalma miatt serkenti az emésztést és lebontja a zsírokat. Fontos azonban, hogy kerülendő éhgyomorra történő fogyasztása. Ha viszont étkezés után fogyaszt belőle egy keveset, serkentheti az emésztést.

Senkit sem buzdítunk alkoholfogyasztásra, de kis mértékben, esetleg gasztronómiai céllal fogyasztva a pálinka teljesen ártalmatlan. Nem beszélve arról a vitathatatlan előnyéről, hogy kifejezetten magyar találmány.

A pálinkakóstolás hagyománynak számít hazánkban, mely alkalmával munkatársakkal, barátokkal töltheti el kellemesen az időt, néhány ízletes falat, gasztronómiai kalandozás társaságában.

Gyógyításra azonban nem ajánljuk a pálinka alkalmazását.