vérnyomás

A legtöbb szív és érrendszeri probléma mögött az erekben jelentkező gyulladások állnak, melyeket főként az éveken át fennálló túlzott cukor és gluténbevitel, illetve az alacsony kálium bevitel okkoz elsősorban.

A magas vérnyomás, de a magas koleszterin kialakulásában is nagy szerepe van az inzulinrezisztenciának, melynek legbiztosabb jele a hasnál jelentkező zsírpárnák.

Hogyan alakul ki a magas vérnyomás?

A folyamat első lépéseként gyulladások alakulnak ki az erek falainál, melyek károsítják az érfalakat.

Második lépésben a test, hogy kivédje az érfal súlyosabb károsodását, elkezd az érintett helyekre koleszterint szállítani, gyakorlatlag azért, hogy betapassza, helyrehozza az erek falán jelentkező sérüléseket. Tehát a koleszterinnel tudja kijavítani a szervezet az érfalnál jelentekzett károsodásokat. Ehhez pedig a kálciumot is felhasználja.

Ez egy nagyon fontos válaszlépés a testünktől, hiszen katasztrófális lenne, ha megrepedne az ér és elkezdene belőle kiáramlani a vér a test különböző részeibe.

magas vérnyomás

Ebben a második fázisban, ahogy a test egyre több koleszterint és kálciumot szállít az érfalakhoz, úgy az erek elkezdenek megvastagodni és, ahogy egyre vastagabbak lesznek, úgy egyre merevebbé válnak. (Gondolj egy gumicsőre, minél vastagabb egy cső, annál nehezebben hajlik, tehát annál merevebb.)

Minél merevebbek az erek, úgy nő bennük a vérnyomás is.

Harmadik lépésben: ha évekig, évtizedekig túl sok gyulladás van az erekben, akkor egy idő után a szervezetünk már szinte kontroll nélkül szállítja a koleszterint az érfalakhoz és az erek egyre vastagabbá válnak. Így alakulhat ki a magas koleszterinszint, tehát az az állapot, mikor túl sok a koleszterin a vérben.

Ennek a következménye például az érszűkület is, ha valahol az érben felhalmozódik a koleszterin és elzárja az eret. De ehhez köthető például az érelmeszesedés is, amikor a gyulaldások mellett egyéb anyagcsereproblémák is jelen vannak.

Negyedik lépésben pedig azáltal, hogy egyre nagyobb mértékben megvastagodnak, és beszűkülnek az erek az érfalak, kialakul a magas vérnyomás. Tehát a magas vérnyomás eredendő oka az erekben jelentkező gyulaldások, melyeket a túl sok cukor, a finomított szénhidrátok, a túl sok inzulin, a glutén és az alacsony káliumbevitel okozza.

Itt fontos még megemlíteni a kálcium szerepét is, mert az erek merevségében, így a vérnyomás növekedésében, emiatt pedig az elmeszesedésében is fontos szerepe van a kálciumnak. Ezért írnak fel az orvosok magas vérnyomásra többek között kálcium csatorna blokkolókat. Olyan gyógyszereket, melyek csökkentik a kálcium beépülését.

Ha magas a vérnyomás, nagyon fontos, hogy minél előbb csökkentsük, mert minél tovább fennáll az állapot, annál nagyobb lesz az esélye annak, hogy valami komolyabb probléma alakuljon ki.

A földön a becslések szerint nagyjábó másfél milliárd magas vérnyomásos beteg van, tehát ez a probléma az emberiség 20%-át érinti. Évente pedig sajnos jozzávetőlegesen 10 000 000-an halnak meg valamely magas vérnyomással összefüggő megbetegedésben.