vérnyomás csökkentése

1)Az első és legfontosabb teendő, hogy kizárjuk, illetve visszaszorítsuk a gyulladásokat növelő ételeket és tényezőket az ételünkben. A test az energiát ne a védekezésre fordítsa, hanem a gyógyítással tudjon végre foglalkozni.

A legtipikusabb, legveszélyesebb gyulladást növelő ételek: a finomított szénhidrátok, a cukor, a glutén, a különböző adalékanyagok és GMO tartalmú ételek.

2) A második fontos lépés lehet, hogy megváltoztassuk az étkezésünket és megnöveljük ételeinkben a zöld színű zöldségeket. A legjobb zöld színű zöldségek a kel- és káposztafélék, a mángold, sóska, spenót, salátafélék, brokkoli és az avokádó. Fontos tehát, hogy megnöveld táplálkozásodban a káliumbevitelt, természetes forrásokból. A finomított szénhidrátok túl sok káliumot fogyasztanak a testünkben. A legtöbb ember kevés zöldséget eszik, tehát kevés káliumot visz be és jóval több szénhidrátot fogyaszt, mint amit a teste fel tudna dolgozni, el tudna égetni.

3) A harmadik segítséget a szuperételektől kapjuk. Sok esetben nem tudunk minden nap elegendő zöldséget bevinni a szervezetünkbe, de ki tudjuk pótolni a táplálkozásunkat olyan koncentrált ételekkel,  amik segítenek pótolni a hiányzó mikrotápanyagokat. A két legfontosabb erre a célra a spirulina és a chlorella mikroalgák, melyek por, tabletta vagy kapszula formájában fogyaszthatók minden nap. Fontos, hogy fogyasztásuk során fogyassz elegendő folyadékot, mert az algák szeretik a vizet.

4) A negyedik lépésben bevetheted a 3 talán leghatékonyabb gyógynövényt, melyek bizonyos mértékig képesek levinni a vérnyomást:

  1. fokhagyma kivonat
  2. hibiskus sabdariffa, másként rozella kivonat
  3. olajfalevél kivonata

5) Az ötödik segítség a magas vérnyomás csökkentéséhez az Omega 3 zsírsavak arányának megemelése a táplálkozásunkban, illetve az Omega 3 pótlás étrend-keigészítők segítségével. A legjobb az lenne, ha minden nap fogyasztanánk friss halas ételeket, de erre nincs mindig lehetőségünk. Éppen ezért az Omega 3-at célszerű étrendkiegészítőkkel pótolni: krill olajjal, halolajjal, vagy csukamájolaj bevitelével.

Az omega 3 zsírsavak a legjobb gyulladáscsökkentők, az erekben is csökkentik a gyulladásokat és a triglicerinek szintjét.

6) A már említett fő mikrotápanyagokon túl néhány másik vitamin- és ásványi anyag bevitelére is érdemes odafigyelni:

  • magnézium: segít kiegyensúlyozni a kálcium mennyiségét és vérnyoméscsökkentő hatása is van
  • antioxidánsok, és nitrogén oxidót növelő ételek: bogyós gyümölcsök, avokádók, magvak, füge, zöld színű zöldségek, kakaó, cékla, gránátalma. Minden nap fogyassz belőlük változatosan.

7) Igyál tiszta vizet. A csapvíz és az ásvány vízek tele vannak szennyeződésekkel. A legjobb víz a desztillált víz: át tudja mosni a veséket és az ereket is, nem terheli le a testedet és segít feloldani a meszesedést az izületeknél, a porcoknál és az ereknél is.