A visszerek elsősorban azért alakulnak ki, mert a kötőszöveteknél és az ereknél lévő szöveteknek meggyengül a szerkezete. Ebből levonható az a következtetés is, hogy a visszerektől való megszabadulás egyik legfontosabb lépése, hogy megerősítsük a kötőszöveteket, továbbá pedig az, hogy javítsunk a vérkeringésen.


1. lépés: Fogyasszunk több C-vitamintc-vitamin

A visszerek esetén fontos, hogy a táplálkozásunkat megváltoztassuk. Általános tanács, hogy együnk minél több C, E, B6 és B12 vitamint, illetve réz, rost és flavonoid tartalmú ételeket.

Emeljük meg az ilyen vitaminokat tartalmazó ételek arányát a táplálkozásunkban, mert ezek mind erősítik az érfalakat és támogatják az ereket abban, hogy hatékonyabban pumpálják a vért.

Az első fontos tápanyag, amit ajánlott pótolni rendszeresen, az a C-vitamin.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a kollagén képződésében, amiből a kötőszöveteink felépülnek, illetve a C-vitamint a testünk az érfalak javításához is használja.

A C-vitamint természetes forrásból vigyük be, pl. a kivinek, a homoktövisnek, a ribizlinek és az egresnek magas a c-vitamin tartalma.

2. lépés: Mozogjunk többet

A második fontos lépés, hogy többet mozogjunk, mint korábban. Valamennyi mozgásforma fokozza a vérkeringést és erősíti a sejtszerkezetet. Mozogjunk minden nap, vagy legalább 5 napot egy héten, naponta 20-30 percig. Már egy rövidebb séta is sokat segíthet, de még jobb eredményeket érhetünk el, ha kicsit jobban megerőltetjük magunkat. A mozgás hatására csökken a vénás nyomás és javul a vérkeringés. Ha ülőmunka közben ülünk, akkor is érdemes mozgást végezni a lábakkal, így például lehet hajlítgatni a térdet, mozgatni a bokát.

3. lépés: Kompressziós harisnya

A harmadik segítség a kompressziós harisnya lehet, mely hordásáról érdemes előtte orvossal is egyeztetni.

A kompressziós harisnyát hordhatjuk a gyakorlatok, a mozgás ideje alatt is, de alapvetően bármikor.

A kompressziós harisnya úgy segít, hogy szűkíti a vénák átmérőjét, így a vér gyorsabban áramolhat bennük és kisebb lesz a vérrögök képződésének valószínűsége.

4. lépés: Fogyasszunk minél több antioxidánst

A negyedik alternatíva a visszerek kezelésében a magas antioxidáns, főként a rutin és a rezveratrol tartalmú ételek arányának megnövelése a táplálkozásunkban. A rutin megnöveléséhez a legjobb a virágpor. Egy kanállal vegyél be reggel önmagában, vagy egy kanál mézben elkeverve. A legtöbb rezveratrol a szőlőmagban van. A szőlőmagot por, őrlemény formájában lehet fogyasztani, egy pohár vízben elkeverne. Ezeket bio- vagy gyógynövény boltokból, webáruházakból könnyedén beszerezheted.

Általánosan elmondható, hogy a flavionidok és antioxidánsok jót tesznek az ereknek. Tehát a bogyós gyümölcsök és zöld színű zöldségek arányát is érdemes megnövelni a táplálkozásunkban.

A fekete áfonyában lévő antoxidánsok semlegesítik az ereknél lévő szöveteket elpusztító enzimeket. Tehát fel tudnak lépni a további érfalgyengüléssel szemben, ezért ezek fogyasztása is erősen javallott.

5. lépés: Illóolajok
 
 Segítenek az illóolajok is. A cprus, zsálya, grapefruit, citrom, citromfű és narancs illóolajok formájában is hatékonyan vethetők be a visszerek esetén. Legegyszerűbb ha belekevered az illóolajokat valamilyen krémbe és bekened vele a visszeres felületet.

Ezek az illóolajak a vénás keringés beindulását segítik, illetve csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és a duzzanatot is.

6. lépés: Magas kollagén tartalmú ételek

Hatékony segítséget nyújthat a magas kollagén tartalmú ételek, vagy étrend-kiegészítők fogyasztása is. A kollagén támogatja a kötőszövetek működését. Erősíti és rugalmassá teszi a szöveteket.

Kiváló kollagén tartalmú étel a húsleves leve. Készíts húslevest bőrösebb, csontosabb húsokból, sok zöldséggel, főzd lassú lángon 12-16 órán át, majd szűrd le és tedd hűtőbe. Igyál belőle naponta többször. Fogyasztás előtt mindig melegítsd fel egy picit. Pótolhatod a kollagént kollagén tartalmú italokkal és étrend-kiegészítőkkel is, de itt is a magasabb árfekvésű termékek javasoltak. (Ezek általában magasabb koncentrációval és jobb felszívódással bírnak.)

7. lépés: Lágylézer alkalmazása

A lágylézer néhány évtizeddel ezelőtt csak a kórházakban volt elérhető, ma azonban már otthon is alkalmazható. A lágylézer akár több cm mélyen is képes behatolni a szövetekbe, tehát nem csak a felszínen, hanem mélyebben is támogatja a gyógyulást.

A lágylézernek biostimulációs hatása van, melynek következtében a szövetek regenerálódni kezdenek, ami a visszeres problémák esetén nagyon fontos. A lágylézer emellett a fájdalmat és a gyulladásokat is tudja csökkenteni.

8. lépés: Vadgesztenye

Van egy  gyógynövény, melyet krémként és étrend-kiegészítőként is lehet alkalmazni, ez pedig nem más, mint a vadgesztenye. A vadgesztenye a krónikus, vénás elégtelenség ellen támogatja meg a szervezetet. Krém, kivonat, kapszula formájában is kapható.

+1 lépés: Végezetül a visszeres panaszok lelki okait is érdemes felkutatni. A visszerek mögött leginkább a női és férfi pólus diszharmóniája áll és az az érzés, hogy törekvéseinkért nem kapjuk meg a megfelelő jutalmat, azaz a kiáramló energia nem akar visszatérni hozzánk. Ide tartoznak a csalódást okozó elvárások is, a vitalitásunk csökkenése. Pl. ha hosszútávon azt érezzük, hogy egyhelyben toporgunk az életben. A megoldás az, ha nem takarékoskodunk tovább az életenergiával, ha hagyjuk, hogy szabadon áramoljon és ha a tetteinkért a továbbiakban már nem várunk viszonzást. Szenteljünk több figyelmet a föld energiának az életünkben, a saját gyökereinknek. Foglalkozzunk velük tudatosan.

Bízunk benne, hogy hasznosnak találta cikkünket és tudtunk vele segíteni.