esküvői helyszínek

Az esküvői helyszín kiválasztása talán a legnehezebb és egyben a legfontosabb feladat az esküvő szervezése folyamán. 

Ha megtörtént a lánykérés, és szeretnétek megkezdeni a szervezést, első lépésként az ideális helyszínt kell megtalálnotok és lefoglalnotok, ugyanis a népszerűbb helyek sokszor már előre 1-2 évre betelnek.

Ahány pár, annyiféle igény merül fel a tökéletes helyszínnel kapcsolatosan. Van aki az ár alapján választ, van aki pedig arra vár, hogy a hely első látásra magával ragadja. Bárhogyan is, a döntés sosem egyszerá.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amiket figyelembe véve talán egy kicsit könnyebben megtalálhatod majd a számotokra tökéletes helyszínt a nagy naphoz.

1.       Legyen könnyen megközelíthető 

Az ideális esküvői helyszín mindenki számára könnyen megközelíthető autóval és tömegközlekedéssel egyaránt. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha nagy lesz a násznép és szeretnéd, hogy a meghívottak közül minél többen jelen legyenek az ünnepségen. 

Persze ha extrémebb helyen képzeled el a lagzit, egy erdő közepén, szépen megterítve, vagy egy távolabbi egzotikus országban, nyugodtan szervezd úgy. A legfontosabb, hogy ti jól érezzétek magatokat, ám az extrémebb helyszínek elsősorban kisebb násznép számára, esetleg a szűk családi körrel történő ünnepléshez lehetnek működőképesek.

2.       Legyen minden egy helyen
Ma már megannyi olyan esküvői helyszín közül választhattok, ahol nem csak a lakodalom számára, de a polgári szertartás SŐT(!) olykor még egy saját kápolna birtokában az egyházi szertartáshoz is megfelelő alternatívát tudnak nyújtani. Az ilyen komplex helyszínekkel temérdek időt spórolhattok meg a szervezés terén és magán az esküvő napján is. (Nem beszélve arról, hogy a násznép imádni fogja, hogy nem kell hosszasan autókáznia, vagy magassarkúban hosszú kilométereket sétálnia a templomtól a lagzi helyszínéig.

3.       Illeszkedjen a stílusotokhoz

Modern, rusztikus, vagy bohém esküvőt terveztek? Ha van már elképzelésed az esküvőd stílusával kapcsolatosan, válassz olyan helyszínt, amely berendezésében is illeszkedik ízlésetekhez. Egy rendkívül modern megjelenésű helyszínen nem fognak olyan jól mutatni a rusztikus dekorációs kellékek, mint egy vintage hangulatú, fa bútorokkal berendezett teremben. Ha szép a helyszín, sokkal kevesebb dekorációra lesz majd szükséged, hogy elérd a kívánt ünnepélyes hatást.

esküvői helyszín

4. A helyszín befogadóképessége illeszkedjen a tervezett vendéglétszámhoz.

Ha szolidabb esküvőt tervezel, 30-40 fővel, ne válassz túl nagy helyszínt. A betöltetlen nagy teremben szinte eltűnnek az emberek, tánc során úgy tűnik majd, hogy alig vannak a táncparketten, ami feszélyezheti majd a násznépet. Ugyanígy természetesen az is nagyon fontos, hogy nagyobb létszám esetén kényelmesen elférjetek a teremben. Ha túlságosan szűkösen vagytok, akkor már néhány percnyi tánc után is teljesen elfogy majd a levegő, amitől a vendégek fáradtnak érzik majd magukat. Ez megölheti a buli hangulatát. Mielőtt tehát helyszínt keresel végezz egy gyors számítást, hogy nagyjából hány főre tervezitek a lagzit. (Elég csak egy körülbelüli érték, amivel a szolgáltatók is számolni tudnak majd… 20? 60? esetleg 100+ fő? )

5. Tisztázzatok minden felmerülő költséget

A helyszín bérlése legtöbbször nem csak a terembérlést jelenti. Az az ár, amivel először találkoztok sok esetben a későbbi tervezés során magasabbra rúghat, ha nem térképezitek fel a helyzetet már a kezdetekkor elég alaposan. A kérdések amiket mindenképp érdemes tisztáznotok foglalás előtt:

  • Az ár tartalmazza a díszítést?
  • Külső helyszín esetén biztosítva van és az ár tartalmazza a hangosítást?
  • A menüt tekintve milyen csomagok érhetők el?
  • Bevihettek a helyszínre süteményt, italt?

    A fenti kérdéseket érdemes mindegyik esélyes helyszín esetén megválaszoltatni a szolgáltatókkal és tételesen ajánlott összehasonlítani az árakat is.

+1 Szeressetek bele

Ne csak az ésszerű indokok mentén válasszatok helyszínt. Mielőtt meghozzátok a végleges döntést, tekintsetek meg több opciót is és engedjetek teret az érzelmeiteknek. Olykor talán megér egy kis plusz költséget, ha úgy érzitek, ez az a helyszín, ahol maximálisan el tudjátok képzelni az esküvőtöket.