Az allergia az emberek nagy százalékát érinti. (Érdekes tény, hogy a szőke, kék szemű, világos bőrű emberek nagyobb számban allergiásak, mint a barnább bőrű, barna hajúak.)

Az allergia a szervezet reakciója valamely (egyébként ártalmatlan) anyagra, allergénre, mely  valamely módon érintkezésbe került a szervezetünkkel. A reakció során a szervezet hisztamint termel, amely előidézi az allergiás tüneteket.

Az allergének nagyon különbözőek lehetnek: pollen, poratka, élelmiszerek, kozmetikumok, nehézfémek stb.

Hogy az adott illetőben miért alakul ki bizonyos anyagokkal szemben ez a reakció, nem ismert.

Annak függvényében, hogy az allergének hol jutnak be a szervezetbe, különböző tüneteket produkálhatnak. A szemen keresztül bejutó anyag például kötőhártya gyulladást von maga után, amely könnyezéssel és szemviszketéssel jár. Az orron keresztül bejutó allergének (pollenek, por, stb.) szénanáthában realizálódik, ha eljut az allergén anyag a tüdőig, akkor beszélünk asztmáról.

Ha ételekkel kerül be az anyag a szervezetünkbe, akkor hányás hasmenés, puffadás, rossz közérzet lehet a tipikus tünet.

Ha a bőrünkön keresztül jut be, akkor jelentkezik az ekcéma, bőr viszketés, kipattogás.

Az összes allergiás reakció közül a legveszélyesebb az úgynevezett anafilaxiás sokk, ami mindig vérnyomáscsökkenéssel, keringés összeomlással, torokviszenyővel jár és akár percek alatt halálhoz vezethet.

Az allergia kimutatását, révén hogy egy nagyon szerteágazó betegségről van szó, különbözőképpen lehet elvégezni.

Az egyik módszer, hogy a gyanított allergént a bőrre helyezik, vagy injekció formájában a bőr alá fecskendezik, aminek hatására pozitív reakció, tehát az allergia kimutatása esetén egy piros folt jelenik meg az érintett felületen.

Az allergia ezen kívül sok esetben megállapítható vérvizsgálatból is.

Mit tehetünk az allergiával szemben?

A szervezet által termelt hisztamin, mely az allergiás tüneteket okozója, antihisztaminokkal blokkolható. Az antihisztaminok beszerezhetők gyógyszerek formájában, de megannyi recept nélkül kapható verziójuk is létezik.

Az allergiát nem szabad félvállról kezelni. A legtöbb esetben ha az allergia egyszer megjelenik valamivel szembe, az egyén idővel egyre több mindenre lehet allergiás. És ha ugyanazzal az allergénnel később is találkozik, mindig súlyosabb lesz az allergiás tünete, mint az előző alkalommal.

Tehát előre nem lehet kiszámítani, hogy a szervezet hogyan reagál egy allergiás reakcióra. Ezért a legbölcsebb orvoshoz fordulni és amennyiben szükséges, felíratni az ideális antihisztamin készítményt, amit érdemes mindig magunknál hordani.