tesztoszteron fokozás

Miért csökken a tesztoszteronszint a férfiak szervezetében?

A tesztoszteronnak nagyon fontos szerepe van a férfi szervezetben. Szerepe van a spermatermelődésben, az izmok erősségében, a csontsűrűségben, a zsírégetésben és a vörösvérsejtek megfelelő működésében is. A tesztoszteronszint csökken az öregedés előrehaladtával, általában 45 év felett már jelentősen csökken termelődése.

A tesztoszteronszint csökkenésének a táplálkozásunkból fakadó leggyakoribb oka a fokozott ösztrogénbevitel, mely a tömeggyártással előállított húsokkal és tejtermékekkel kerül be a szervezetbe.

A máj elzsírosodása is tesztoszteroncsökkenést okoz a testben, ezért fontos a májunkat tisztán tartani.

A tesztoszteron csökkenéséhez járul hozzá továbbá a cukor, a szénhidrátok, és az alkohol. Valamint a hosszútávon csak alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, a zsírok mellőzése, illetve bizonyos gyógyszerek is.

A tesztoszteronszint csökkenésének számos negatív következménye lehet az emberi szervezetre. Ezek közül a leggyakoribb a libidó csökkenése, az izom- és kollagén veszteség, a vitalitás- és testszőrzet csökkenése.

5 tipp a tesztoszteron növelésére:

1)Böjt, időszakos koplalás.
Akár 400%-kal is meg lehet növelni a tesztoszteronszintet böjttel, koplalással.

Ez nem azt jelenti hogy egyáltalán nem eszünk semmit, hanem a napi 3x-i étkezést időben közelebb hozzuk egymáshoz pl. a vacsorát este 6-ra időzítjük. Vagy az is segíthet, ha ideiglenesen naponta csak 2x étkezünk.

Ha éhezünk a májunk többet tud pihenni, ennek következtében a hormonháztartás egyensúlyba kerülhet, kiváltképp a tesztoszteron mennyisége. Reggel például elég lehet egy nagy pohár zöldséglé, vagy egy csésze zöld tea is.

A férfiak esetében a szénhidrát reggeli bevitele egyáltalán nem olyan fontos, ahogyan azt ma sokan gondolják. Sokkal fontosabb a fehérjék, vitaminok és jófajta zsírok bevitele.

2) Jó minőségű zsírok és zsírsavak arányának megemelése a táplálkozásban.
Kókuszolaj, tejtermékek, Omega 3 zsírsavak, hidegen sajtolt olajok, olajos magvak, avokádó, chia mag fogyasztásának segítségével.

3) Súlyokkal történő edzés
Az izmok rendszeres megerőltetése tesztoszteron termelést idéz elő. Az izmok fokozott igénybevételének hatására a mellékvese fokozott tesztoszterontermelésbe kezd azért, hogy a glükóz hatékonyabban kerüljön felhasználásra, több energiához jussanak az izmok.

4) D-vitamin bevitel megnövelése
Minden nap tartózkodj legalább 30 percet a szabadban. Ha a D-vitamint étrend-kiegészítő formájában szeded, reggel ajánlott bevenni és mindig kell hozzá szedni K-vitamint is.

5) Gyógynövény és vitaminok
Mivel számos oka lehet a tesztoszteron csökkenésének, így mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy melyek azok a növények, melyek segíteni tudnak az állapotán.

A leghasznosabb növények, melyek alkalmazása az esetek többségében pozitívan hat a tesztoszteron termelődésre: tökmagolaj, zöld tea, asztaxanthin, adrikai szilvafa kivonat, maca gyökér, kvercetin, ligetszépe, béta szitoszterol.

Ezeket a növényi hatóanyagokat a legegyszerűbben étrendkeigészítőkkel tudod pótolni a szervezetedben.
Erre a célra alkalmazhatsz kifejezetten gyógynövényi hatóanyagú tesztoszteron fokozó termékeket.