A dohányzás káros az egészségére és károsíthatja az ínyt. Dohányosként nagyobb az esélye az ínyproblémáknak, ha már van ilyen betegsége, általában súlyosabb és nehezebben kezelhető, mint a nem dohányzóknál. Minél hosszabb ideig dohányzik, annál nagyobb a kockázat.

Miért van nagyobb hatással a dohányra a fogászati ​​problémák?

Az ínyproblémák vagy az ínygyulladás (az íny gyulladása) oka a plakkképző baktériumok lerakódása a fogakon, a fogak körül és között. A lerakódások irritálhatják az ínyt, az íny vörös és megduzzad, sőt fogmosáskor vagy fogselyem esetén vérzik. Ha nem kezelik, súlyosbodhat és fogvesztést okozhat.

Mivel a dohányzás gyengíti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, nehezebb legyőzni az ínyfertőzést, ha az íny sérült, akkor a dohányzás miatt nehéz regenerálódni. A dohányzók növekvő részvétele annak is köszönhető, hogy a dohányzás gyakran elfedi az ínyproblémák jeleit. Az íny vérzése a fogmosás és a fogselyem használatakor az ínygyulladás gyakori tünete, de mivel a nikotin csökkenti az íny vérellátását, a dohányosok nem biztos, hogy ezt a korai figyelmeztető jelzést mutatják. Az egészséges íny rózsaszínű; a vörös az ínyproblémák jele lehet. Ha dohányzik, ezt talán észre sem veszi, mert a dohányosok ínye általában szürke és színtelen.

Ez a visszafogottság problémája, amely újra megjelenhet a dohányban

Ha nem találnak korai tüneteket, az ínyproblémák csak súlyosabb formában kerülnek ki. Ez problémát jelent, mert ha egy dohányosnak ínygyulladása van, akkor nehezebb kezelni. miért? Mivel a dohányzás csökkenti a test képességét, hogy ellenálljon az ínyfertőzéseknek, a kezelés nem olyan hatékony, mint a nem dohányzóké. Más szavakkal, a dohányosok körében az ínyproblémák általában súlyosabb formában jelentkeznek, és ennek következtében gyakoribb a fogvesztés.

A fogászati ​​problémák megelőzése

Az első lépés a dohányzásról való leszokás. Még akkor is, ha komoly ínyproblémáik vannak, ha leteszik a cigarettájukat, ez jelentős javuláshoz vezethet. Ezért, ha jó oka van a dohányzásról való leszokásra, egyet mondhatunk: a dohányzásról való leszokás elősegítheti az íny és a fogak egészségét. Az ínyállapot javítható a fogplakkot képező baktériumok eltávolításával és a megfelelő szájápolási szokások elfogadásával is. A fogak fogmosása napi kétszer periodontális fogkrémmel fizikailag is eltávolíthatja a lerakódott baktériumokat az ínysorból. Ez a termék elősegíti az egészséges íny megőrzését és megerősíti a fogakat. A rendszeres fogorvosi ellenőrzés különösen fontos a dohányosok számára, mert a szakmai ellenőrzések során az is kiderülhet, hogy a dohányzás az ínyproblémák jeleit rejti. A fogorvos is segíthet megakadályozni az ínygyulladás súlyosbodását.

Hevítőrudak viszont nincsenek ilyen negatív hatással a fogakra.