Idén májusától a hazai dohányboltok nem égő dohánytermékeket, hevítőrudakat forgalmaznak. Ezek a termékek nem alkalmasak nikotintartalmú folyadékok hevítésére, például e-cigaretta, és végképp nem hasonlíthatók valódi dohányzáshoz… A magyar forgalom biztosítása a Marlboro, Philip Morris International (PMI) által az iQOS márkanév alatt gyártott eszközök két változatára korlátozódik. Ezeknek a termékeknek a forgalmazását az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) hagyta jóvá ez év áprilisában.

A magyar trafikokban a régebbi, 2.0-ás változat körülbelül 20 ezer forintba kerül, az újabb kivitel 35 ezer forintba kerül, amiért egy készüléket és egy hozzá tartozó akkumulátortöltőt kapun.

Ezt a terméket Magyarországon négyféle ízben forgalmazzák. Kiemelendő, hogy a hagyományos cigarettánál kisebb.

Az ecigi csomagolódobozban 20 darab, különböző áron értékesített aprított dohány van, ára 1250 és 1500 forint között van. A készülék körülbelül 6 percig vagy 14 szippantásig képes egyetlen töltéssel működni. Körülbelül ennyi időbe telik a hagyományos cigaretta elszívása.

Kisebb lángon ég mint a cigi

Az e-cigi és hevítőrudak alap elgondolása hogy a gyártók olyan új termékeket vezettek be a dohányosok számára, ami a leszokáshoz nyújt segítséget úgy hogy nekik sem jelent bevétel kiesést, tehát nem jelent hátrányt számukra a rendes cigiről való leszokás. A fűtéstechnika lényege, hogy a dohányzással töltött rúd elszívása a hagyományos cigarettákra emlékeztet, kisebb méretű és nem keletkezik füst, de a nikotintartalmú folyadék elpárolgása alapján az elektronikus cigarettához hasonló gőzt fog termelni. Jelentős különbség, hogy bár az e-cigaretta elpárologtatja a nikotint vagy egyáltalán nem tartalmaz nikotint tartalmazó folyadékokat, sok esetben, amikor az összetétel gyanús, az iQOS és mások felhasználhatók valódi dohánylevelekből készített és hagyományos papírba csomagolt cigaretták elszívására.

A gyakorlatban csak annyi történik, hogy az eszközben található dohány egy cigarettánál kisebb és egy cigarettacsikknél nagyobb dohányrúdba kerül, és a készülék csak olyan állapotba hevíti, hogy dohányozni tudjon. A dohányzás klasszikus formájában megjelenő 700-800 Celsius fokos hőmérséklet helyett a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 350-400 Celsius fokot. Ez elegendő ahhoz, hogy a dohányból felszabaduljon a nikotingőz. A keletkező gőz dúsabb és sötétebb, mint egy e-cigaretta párája, amely párologtatja a folyadékot, de ez nem füst.

A gyártó állítása szerint a fűtéstechnika dohányzási élményt nyújthat, ugyanakkor sok szempont alapján (azaz nincs égési sérülés és füst) jelentősen csökkenti a dohányos testére gyakorolt ​​káros hatásokat. Említettek egy régi állítást, miszerint a nikotin a dohányzás függőségét okozhatja, a kátrány azonban megbetegítheti az embereket. Azonban legalább a gyártó szerint az utóbbi alkatrész méretaránya minimalizálható az égés megszüntetésével. Bár az iQOS-t nem vezették be a magyar dohánypiacra, és nem végeztek külön hazai hatásvizsgálatokat, ez év áprilisában az FDA által jóváhagyott dohánytermékeket más kutatási csoportokban másutt ellenőrizték. A rossz hír az, hogy közülük sokan nem lelkesednek a fogyasztóktól vagy a gyártóktól.

Figyelem: A Herbal Stick, vagy másként hevítőrúd nem összekeverendő az Elf Bar termékekkel! Míg az Elf Bar-ok különböző nikotinos liquideket tartalmaznak, addig a hevítőrudak fő összetetele a tealevél. Az Elf Bar-okkal szemben a hevítőrudak értékesítése online és különböző fizikai üzletekben is 100%-ban legalális az érvényben lévő törvények értelmében.