1. Mi az, amit mindenképpen érdemes tudni a hidegen sajtolt olajakról? Mitől olyan egészségesek?

A hidegen sajtolt olajok a kíméletes sajtolásnak köszönhetően megőrzik az olajos magvakban található sok-sok vitamint és ásványi anyagot, ezen felül rendkívül gazdagok a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakban.

A szervezet kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlenek a jó minőségű zsírok. Azért érdemes elsősorban a növényi olajokat választani, mert bizonyított, hogy azoknál is gyógyítóként funkcionál, akik ülő munkát végeznek (míg az állati zsírok ebben az esetben lerakódnak).

2. Hogyan történik a sajtolás?

Meg kell különböztetnünk hidegen és melegen sajtolt olajokat.
A hidegen sajtolás lényege, hogy egyáltalán nem használnak magas hőmérsékletet az olaj kinyeréséhez (ennek azért van jelentősége, mert így nem károsodnak az értékes összetevők). A folyamatot úgy kell elképzelni, hogy az előre megszárított és megtisztított magok egy zárt rendszeren (csigás présen) haladnak keresztül. Ez a zárt rendszer biztosítja, hogy a sajtolás folyamán semmilyen adalékanyag, vagy szennyeződés nem érintkezik a magokkal, vagyis a kinyert olaj 100 %-osan természetes, hidegen sajtolt növényi olaj.


Ezzel szemben a melegen sajtolás során a magokat ledarálják, sóval és vízzel elegyítik, majd magas hőmérsékleten pirítják. Ezután következik maga az olajütés. Az így nyert olaj jó ízű, de élettani hatás szempontjából nem olyan értékes, mint a hidegen sajtolt olaj.

3. Milyen felhasználási területei vannak a hidegen sajtolt olajaknak?

A hidegen sajtolt olajokat alkalmazhatjuk belsőleg és külsőleg is.
Belsőleg alkalmazva – értékes összetevőiknek köszönhetően – számos betegséget előzhetünk meg a fogyasztásukkal. A hangsúly a megelőzésen van. Fontos kiemelni, hogy ezek az olajok nem csodaszerek, önmagukban nem gyógyítanak meg semmilyen betegséget. Viszont rendkívül értékesek, hiszen rendszeresen fogyasztva segíthetnek elkerülni, megelőzni a betegségeket.

Külsőleg alkalmazva is élvezhetjük jótékony hatásukat. Magas E-vitamin tartalmuk miatt például rendkívül jól ápolják a száraz, érzékeny bőrt, segítséget nyújthatnak többek között a bőrproblémák kezelésében, a terhességi csíkok megelőzésében, a narancsbőr leküzdésében, vagyis a bőr egészségének megőrzésében.


Vannak olyan esetek, amikor a két alkalmazási mód együtt javasolt. Ilyen például a száraz, ekcémás bőr, mely esetén jó eredményeket érhetünk el a dióolaj és a barackmagolaj külső és belső alkalmazásával, hiszen a bőrt nem csak kívülről, hanem belülről is érdemes hidratálni.

Mindezek mellett rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak a konyhában is. Elsősorban hidegen ajánlott a fogyasztásuk (fontos, hogy ne hevítsük őket 60 °C fölé). Különlegessé teszik az egyszerű mártásokat, szószokat, de készíthetünk ízletes pesztót is a felhasználásukkal.

4. Az influenzaszezon kellős közepén járunk. Melyik hidegen sajtolt olaj ajánlott immunerősítésre?

Elsősorban azok az olajok, melyek bizonyítottan tartalmaznak E-vitamint. Az E-vitamin az immunrendszer védőfunkcióját több ponton támogatja, segít megelőzni a fertőzéseket.

Elsősorban a hidegen sajtolt barackmagolaj, a hidegen sajtolt dióolaj és a hidegen sajtolt mogyoróolaj ilyenek.

Ezeket az olajakat nyugodtan lehet egyszerre is fogyasztani, ilyenkor azonban érdemes az olajokból egy egyenlő arányú keveréket készíteni és ebből a keverékből fogyasztani naponta 1 teáskanállal. Gyerekeknek is adható napi rendszerességgel.