A környezeti hatások változása és a betegségek térnyerése miatt szükségessé vált a növények megfelelő védelmének biztosítása annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű terméshez jussunk. A növényvédelem egyik leggyakrabban alkalmazott módja a permetezés, ami sokféle módon történhet az egyszerű kézi permetezőktől kezdve a motoros permetezőkön át egészen a nagyméretű traktorokhoz gyártott, illetve légi permetezőkig. Ebben a cikkben az akkumulátoros permetező főbb jellemzőit és használatát mutatjuk be.

Akkumulátoros permetező előnye

A permetező kiválasztásakor fontos szempont a terület nagysága, ami meghatározza a szükséges kapacitást, illetve az üzemeltetés módját. Az akkumulátoros permetező egyik legnagyobb előnye, hogy szinte bármilyen járműre felszerelhető és egy 12V-os akkumulátor segítségével használható. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a széleskörű felhasználást, szinte bárhol elvégezhetőek a növényvédelmi munkálatok. További előny a költséghatékony felépítés, hiszen akár egy kistraktorra vagy annak pótkocsijára is rögzíthető, illetve néhány kivitel saját trélerrel rendelkezik, ezáltal csak a vontató járműre van szükség.

Akkumulátoros permetező felhasználási módja

Az akkumulátoros permetezőket jellemzően nagyobb kertekben, sportpályákon, kisebb gazdaságokban használják, amelyek kellően nagyok ahhoz, hogy kézi permetezővel nem ideális a munka, azonban a nagy mezőgazdasági földterületeknél viszont kisebb területek. Fontos megjegyezni, hogy minden esetben be kell tartani az aktuális szabályozásokat, a vegyszergyártó által megadott előírásokat, illetve az alapvető technológiai javaslatokat is. Bizonyos permetszerek használata engedélyhez kötött, mindig ügyelni kell a csomagoláson feltüntetett használati utasításra, illetve az időjárási körülményekre is (pl. szél, eső, napsütés, stb.).

A permetezési munkálatok során minden esetben be kell tartani a munkavédelmi előírásokat is, ami az alkalmazott vegyszertől függően lehet maszk, védőruha, szemüveg, stb. Mint minden munka esetében, itt is első a biztonság.