Általános közérzetünket nagyban befolyásolja, hogy milyen állapotban van az otthonunk. A tiszta, rendezett környezetben jobb a közérzetünk és könnyebben tudunk pihenni is. Éppen ezért javasoljuk, hogy rendszeresen, 1-2 évente szelektálj az otthon felhalmozott holmik között és lomtalaníts, tisztítsd meg a házat azoktól a holmiktól, melyeket, nem használsz, nem szeretsz, csak a helyet foglalják.

Tippek a lomtalanításhoz

1.) Bűntudatból ne tarts meg semmit

Biztos neked is ismerős az a helyzet, mikor egy olyan tárgy akad a kezedbe, amit kaptál, vagy örököltél, de igazából neked soha sem tetszett, vagy egyszerűen csak nincs hasznodra, esetleg nem illik hozzád.
Esetleg olyan tárgy akad a kezedbe, amit te vettél, de nagyon drága volt és amiatt, hogy nem használod bűntudatot érzel.
Ezektől a tárgyaktól általában nagyon nehezen válunk meg, mert a fellépő bűntudat visszatart attól, hogy megszabaduljunk a tárgytól.

Bűntudatból viszont ne tarts meg semmit, ha nem használod, mennie kell!
Ha megfogadod ezt a tanácsot, ezek a feleslegessé vált, nem szeretett tárgyak nem fogják többet a helyet foglalni az otthonodban.2. Mi a legrosszabb, ami történhet?

Néha lomtalanításkor előjöhet az az érzés, hogy mi történik, ha a későbbiekben mégis szükséged lesz arra a tárgyra? Ilyenkor gondolj arra, mi lehet a legrosszabb, ami megtörténhet a tárgy hiányában? Ha például az az egyetlen esernyő a házban, de mostanában nem használtad, értelemszerűen ne dobd ki. Ha viszont 6 esernyő gyűlt össze, de csak ketten vagytok a háztartásban, nyugodtan megválhatsz a kevésbé esztétikus, vagy kevésbé jól funkcionáló daraboktól. Sokszor a jövőbeni félelem tart vissza minket attól, hogy megszabaduljunk olyan dolgoktól, amiket nem használunk, nincs rá szükségünk.

3.) 12 hónapos szabály

Ha valamit nem használtál az előző 12 hónapban, akkor elég jó esély van arra, hogy nem fogod használni a következő 12 hónapban sem. Különösen igaz ez a konyhai dolgokra. Vannak olyan tárgyaink, amiket egyszerűen nem használunk, így egy a lomtalanításkor rájöhetünk, hogy igazából nincs is rá szükségünk. A 12 hónapos szabály helyett tarthatsz 6 hónapos, 4 hónapos szabályt is. De ha valamit 12 hónapig nem használsz, az nagy valószínűséggel mehet a lomtalanításba.

4.) Megvásárolnád-e újra?

Ha az adott tárgy most neked nem lenne, elmennél-e azonnal a boltba és vennél-e egy másikat teljes áron? Ha a válasz nem, akkor valószínűleg nincs rá szükséged. Ez egy egészen egyszerű és ésszerű szabály, nem? 🙂

5.) Dupla, vagy multi dolgok

Általában az ajándékba kapott tárgyakkal fordul elő gyakran, hogy egészen sok összegyűlik belőlük. Érdekes, de valamiért ez is főleg a konyhai eszközökre igaz. 3 teafőző, vagy habverő is foglalja a helyet a szekrényben? Gondold át, hogy tényleg szükséged van-e ezekből a tárgyakból annyira, amennyi összegyűlt belőle. És ha úgy ítéled meg, hogy nem, akkor ajándékozd, vagy adományozd el a felesleges darabot.Érdemes a lomtalanítást a szokásoddá tenned és időről-időre megismételned. Ezzel megelőzheted, hogy temérdek felesleges holmit felhalmozz az otthonodban.